İki buçuk ay süren Meha direnişine katılan işçilerin çoğunluğu, işçi temsilcilerinin hepsi kadın. Saliha Gümüş (22) ve Ünzile Doğan (39) bu kadınlardan ikisi.
Hayatlarında daha önce hiçbir eyleme katılmamış, bildiri dağıtmamış, hatta kendilerine uzatılan bildirileri dahi almamış bu kadınlar kendilerini hakları olan ücretleri ödemeden kapı önüne koyan Meha ve üretim yaptıkları LC Waikiki'ye karşı başlattıkları direnişin sonunda zafer kazandılar. LC Waikiki işvereni taleplerini kabul etti ve ücretlerini nakit ödedi.
"Direnişte kadın olmak iki kat daha zor. Kadınlar patronla mücadelenin yanı sıra kocalarıyla, ağabeyleriyle, kardeşleriyle, babalarıyla, çocuklarıyla da mücadele etti/ettik."
Evli ve iki erkek çocuk annesi Doğan Meha'da ip temizliyor ve 525 lira maaş aldığını söylüyor. Makineci Gümüş'ün maaşı da 780 liraymış.
Daha önce hiçbir eyleme katılmamalarını şöyle gerekçelendiriyor: "Çünkü daha önce hiç başıma gelmemişti."
Meha'nın iflas ettiği bilgisini fabrika kapısına asıldığında çok şaşırdıklarını anlatan işçilerden Doğan, "O an patronların asla işçilerin yanında olmadıklarını, işçinin işçiden başka dostu olmadığını düşündüm" dedi.
Direnişe karar verdiklerinde kafasında soru işaretleri olduğunu belirten Gümüş de ilk günün coşkusuyla herkes direneceğini söylüyordu ama güvenememiştim. Eğer birlik olacaksak varım ama yarın kimse olmayacaksa hiç başlamayalım dedim. Ama sonraki yaşananlar beni ikna etti ve direnişe katıldım" diye aktarıyor.
Doğan ve Gümüş diğer kadınlara göre daha şanslılar. Doğan'ın iki oğlu, Gümüş'ün de vaktiyle İskenderun demir çelik fabrikasında binlerce işçiyi örgütleyerek direniş başlatan babası başta olmak üzere tüm ailesi başından bu yana kendilerine destek olmuşlar. Hatta bazı eylemlere destek vermek için katılmışlar.
"Direnişin sonunda biz kazanınca oğullarım beni tebrik etti. Annemiz direnerek kazandı diye övünüyorlar" diyen Doğan da Gümüş de bu yıl ilk kez 1 Mayıs'a katıldıklarını aktardırlar. Gümüş şöyle anlatıyor 1 Mayıs'ı:
"Direnişte olmanın verdiği coşkuyla katıldım 1 Mayıs'a. Barikatlara, biber gazlarına, tazyikli sulara rağmen direnerek Taksim'e çıktığımda heyecanım daha da arttı. Bu bir zaferdi. Direnişin sonunda ikinci kez zafer kazandık."
Gümüş ve Doğan da Meha direnişinin kadınların emekleriyle ve iradeleriyle sonuca ulaştığını düşünseler de erkek işçilerin de haklarını teslim ediyorlar: "Kadın ya da erkek hepimizin emeği ve onuruydu söz konusu olan. Birlikte dayanışarak kazandık."
Sohbetimizin biterken son olarak ne söylemek istersiniz diye sorduğumuz kadınlar çalışan-çalışmayan kadınlara seslenmek istediklerini söylüyorlar:
"Örgütlenmeye, birlik olmaya ve hakları için mücadele etmeye devam etsinler. Haklarını patronlara bırakmasınlar. Örgütlerde erkeklere karşı sözlerini söylemekten çekinmesinler. Korkmadan patronlara da erkek egemenliğe de direnmeye devam etsinler."
Doğan ve Gümüş'ün son sözleriyse tüm işçilere: "Patronların emeğinizi sömürmesine izin vermeyin. Çünkü patron bir kişiyken işçiler binlerce..."