“Hayalim, Türkiye’yi dünya kadın futbolunda en başarılı sporcu olarak temsil emek. Türkiye’de erkek çocuklarına oranla kız çocuklarına futbolda destek sağlanmıyor. Aradaki farkı, daha fazla antrenman yaparak kapatmaya çalışıyoruz.
“Koşullar ne olursa olsun, futbolda varlığımızı göstermek için yola çıktık. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil edeceğiz”.
Beşiktaş’ın Dolmabahçe’deki futbol sahasındaki söyleşimizde, İrem Eren ve Berdan Bozkurt futboldaki kadınların durumunu böyle özetliyor.
İkisi de Beşiktaş Kadın Futbol takımında forvet oynuyor. Diğer ortak özellikleri ise kendilerinin deyimiyle, sahada fırtına gibi esmeleri. İki kadın futbolcunun oynadığı Beşiktaş Kadın Futbol takımı, 2018 - 2019 Kadınlar 1. Ligi şampiyonu oldu. Ağustos'taki UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde Türkiye'yi temsil edecek.
Kadınlar 1.Ligi’nde şampiyon olan Beşiktaşımız, ülkemizi UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde temsil edecek. İlk maçını 7 Ağustos’ta oynayacak takımımızın rakipleri ve müsabakaları oynayacağı yer UEFA tarafından çekilecek kurayla belli olacak. @UWCL @UEFA @UEFAcom @ChampionsLeague pic.twitter.com/x6B8YnLAqK
— Beşiktaş Kadın Futbol (@BJKKadinFutbol) 17 Mayıs 2019
6 bin kadın futbolcu var
Okan Üniversitesi Spor Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Lale Orta’nın Nisan 2018’de İstanbul’da gerçekleşen ilk kadın Futbol Çalıştay’ında verdiği bilgiye göre, Türkiye’de lisanslı erkek futbolcu sayısı yaklaşık 600 bin. Kadın futbolcu sayısı ise sadece 6 bin. Bu da, her 100 erkek futbolcuya karşılık bir kadın futbolcunun var olduğu anlamına geliyor.
En fazla kadın futbol takımı İstanbul’da
Türkiye’de 143 kadın futbol kulübü var. 1. ligde 10, 2. ligde 16, 3. ligde 98 ve diğer liglerde 19 takım. Kadın kulübü bulunan il sayısı 54. En fazla takımı bulunan il İstanbul.
İrem Eren ve Berdan Bozkurt’a kadın futbolcularla röportaj yapmak istediğimi söylediğimi de ikisi de aynı anda, “Hepimizin hikâyesi birbirine benziyor” diyor. Peki bu “benzerlikler” neler?
“Maça alınmak istemezken, maçın arananı oldum”
Şu an 18 yaşında olan Eren, küçükken ağabeyi ile birlikte top peşinde koşturduğunu, İstanbul’da sokakta futbol oynamayı tercih eden bir kız çocuğu olarak büyüdüğünü anlatıyor. O günlere dair gülümseyerek anlattığı bir olay ise şöyle:
“Sokağa çıktığımızda hiç kimse beni takıma almak istemezdi. Ağabeyim ısrar ederdi, yine de almazlardı. Sonra ağabeyim kendi oynadığı takıma beni alırdı. Biz, kazanırdık. Bu sefer de bir daha sokağa çıktığımızda takımlar kurulurken, ‘İrem bizde olsun’ derlerdi. Yani, maça alınmak istemezken, maçın arananı olmuştum.”
“Sakın pes etmeyin”
Eren’in en büyük hayali Türkiye’yi kadın futbolunda dünyada temsil etmek. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecekler ama bunu da yeterli görmüyor:
“Daha çok çalışmalıyız. Dünya ülkeleri bu anlamda çok ilerideler. Bize sunulan olanaklar çok kısıtlı. Benim ailem bana destek olmasaydı ben bugün bu sahada olamazdım. Benim gibi başka kızların da futbol oynamak istediğini biliyorum. Belki aileleri destek olmuyordur. Pes etmesinler. Sahalar bizimdir.”
Önce kendisi sonra ailesi cesaretli oldu
Berdan Bozkurt, Dersim’den İstanbul’a göç eden bir ailenin kızı. Futbolla tanışmasını da ilham aldığı sokaklara borçlu olduğunu söylüyor:
“Erken yaşta başladım ben çalışmaya. Profesyonellik için olması gereken budur. Benim ailem bana destek oldu. Çoğu aile, kızlarının erkek egemen alanda yer almasını istemiyor, çekingen davranıyor. Önce ben cesur davrandım ne istediğimi bildim sokağa indim. Sonra ailem cesaretli oldu bana destek oldu. Ailem, ‘Başkaları ne der?’ diye düşünmedi.”
İlk oynadığı takımda sadece erkekler vardı
İlk oynadığı futbol kulübünde sadece erkek futbolcular olduğunu söyleyen Bozkurt, o günleri şöyle anlatıyor:
“8-9 yaşındaydım. Mahallede bir kulübe yazımdım. Erkekler vardı sadece. Ben orta sahada oynuyordum. Amatördüm. Hücum özelliğim gelişti benim o yaşlarda. Bugün u nedenle sahada bu kadar hızlıyım”.
Türkiye’de kadın futbolunun öncüleri arasında yer alıp kendisi gibi kız çocuklarına destek olmak istediğini söyleyen Bozkurt da Eren gibi kadın futbolcuların daha fazla desteklenmesi konusunda hem fikir.
UEFA Kadınlar Şampiyon Ligi hakkında
UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi, UEFA ülkelerine bağlı kadın futbol takımları arasında düzenlenen ilk uluslararası futbol organizasyonu olma özelliğini taşıyor.
Turnuva ilk kez 2001 yılında UEFA Kadınlar Kupası ismiyle başlamış, 2009-10 sezonunda ise çift maç usulü oynanan final formatı tek maça indirilmişti. UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde Olympique Lyon, haziran 2017'de Paris Saint Germain'i penaltı atışlarıyla yenerek dördüncü kez kupanın sahibi olmuştu. Türkiye’yi bir önceki UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde Konak Belediye Spor temsil etmişti. (EMK)
* Manşet görselinde, ilk fotoğraf Bedran Bozkurt, ikinci fotoğraf İrem Eren.