Ordu İdare Mahkemesi Giresun ve Ordu’da yapılmak istenen iki HES’in çevresel etki değerlendirmesinin (ÇED) olumlu olduğu yönündeki kararları iptal etti.
Ordu ve Giresun'daki iki HES'in ÇED'iyle ilgili olarak bölge halkı Ordu İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.
Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu’ndan Ertuğrul Gönül’e göre bu kararla şu anda HES'lerin yapımı sürdürülemez.. Gönül HES’lerin zararlarının mahkemece görülmesinin diğer HES’lerin durdurulması için de önemli olduğunu söyledi.
“Ordu’nun Kabatas ilçesi Belen Mahallesi ve Gölköy ilçesi Direkli Beldesi sınırları içinde bulunan Direkli Çayı üzerinde yapılması planlanan Erkan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED’i mahkeme tarafından iptal edildi.
"Ayrıca Giresun’un Dereli ilçesinde Aksu Deresi üzerinde kurulması planlanan İkisu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED kararının iptali için de dava açılmıştı. Bu davada da mahkeme bilirkişinin belirlemelerine dikkat çekerek HES şirketlerinin aleyhine karar verdi.”
Doğa tahribatı
Platform mahkeme kararlarının bilirkişi raporunda şu saptamaların yer aldığına dikkat çekti.
* “Kurulması planlanan hidroelektrik santrali sonucunda önemli ölçüde doğa tahribatının oluşacağı...”
* “Tabii ve ekolojik dengenin bozulacağı, projenin bölgede yaşayan insanların, tarım alanlarının, hayvanların ve ırmaktan doğrudan faydalananların su ihtiyacının karşılanması hususunda önemli ölçüde olumsuz etkisinin olmayacağı, ancak baraj gölü etrafında koruma amaçlı yapılacak olan çitlerin yaban hayvanlarının sudan faydalanmasını engelleyeceği...”
Mahkeme ÇED olumlu kararının çevre mevzuatı hükümleri ile hukuka uygun olmadığına karar verdi.
Ordu'daki Erkan HES'le ilgili süreçte, bölge halkı havzada yaşayan, koruma altında bulunan su samurlarının HES'ler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve su olmadığı zaman yaban hayatın biteceğini, tarım yapamayacaklarını söyleyerek tepki göstermiş, tepkiler yerel basında da yer almıştı.
Ordu'da Erkan HES'inin üretim lisansı 49 yıllığına Antik Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne verilmişti.
Giresun'daki İkisu barajının planlanması ise 2005 yılında yapıldı. Lisansı Şubat 2013'te Cenay Elektrik Üretim İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne verildi. Giresun'un Dereli ilçesindeki Tamdere köyü baraj ve HES'in yapımı sonrası sular altında kalacak. (YY)