Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) avukat Şerife Ceren Uysal'ın bianet'e verdiği bilgiye göre iki gün süren Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası protestolarında gözaltına alınanlardan Mehmet Duru ve Emre Genç tutuklanarak Metris Cezaevine konuldular.
Uysal, "Gözaltı sırasında birçok kişinin polisler tarafından darp edildiğini de" söyledi. "Gözaltına alınanların polis otobüslerinde darp edildiklerini, birçoğunun vücutlarında morlukların ve şişliklerin olduğunu" ekledi.
ÇHD'den bir başka avukat Selin Nakıpoğlu'nun verdiği bilgiye göre inşaat işçisi Duru Taksim Meydanı'nda bulunan işine giderken olayları görüp evine dönmek üzere Tarlabaşı'ndaki otobüs durağına geldi. Polisler, otobüs bekleyen Duru'yu molotof kokteyli attığı iddiasıyla gözaltına aldı.
İlk gün gözaltına alınanların 22'si çocuk
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla 6 Ekim Salı günü saat 11.00'de Taksim Meydanı'ndaki eyleme iki bini aşkın kişi katıldı. Polis, basın açıklamasının okunmasının ardından kitleye biber gazı, misket ve tazyikli suyla müdahale etti. Gruplar Tarlabaşı, Talimhane, Cihangir, İstiklal Caddesi ve Gümüşsuyu'na dağıldı.
Bu bölgelerde polisle göstericilerin arasında çatışma çıktı, polis yer yer silah kullandı. Göstericilerden bazıları bankaların ve uluslararası firmalara ait mağazaların camlarını kırdı.
Uysal, 6 Ekim'de yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre 22'si 18'in altında toplam 103 kişinin gözaltına alındığını, ertesi sabah saat 10.00 sularında 77 kişinin serbest bırakıldığını, 26 kişinin de savcılığa sevk edildiğini bildirdi.
Bu 26 kişiden 14'ü ifadelerinin alınmasının ardından mahkemeye sevk edilirken, Duru ve Genç tutuklanarak Metris Cezaevine götürüldüler.
Nakıpoğlu, "Yedi gün içinde Duru ve Genç'in durumuyla ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini" söyledi.
Uysal, "İlk gün Tophane'de polisten kaçarken AKP bürosu olarak da kullanılan kahvedeki vatandaşların sopalı saldırısına uğrayan üç kişinin de gözaltına alındığını. Birinin savcılık tarafından doğrudan, diğer ikisinin mahkemeye sevk edilerek serbest bırakıldıklarını" anlattı.
İkinci gün alınanlar 24 saat geçmesine rağmen gözaltındalar
İkinci gün protestoların adresi Pangaltı'ydı. Agos Gazetesi'nin önünde toplanmak isteyen kitleye müdahale eden polis yine biber gazı, tazyikli su ve misket kullandı. Mecidiyeköy ve Feriköy'e doğru giden göstericilerle polis arasında çatışmalar çıktı.
Olaylar sonunda gözaltına alınan 27 kişi Şişli İlçe Emniyet'te, sekiz kişi de Feriköy Polis Karakolu'nda tutuluyorlar.
Feriköy'de tutulan sekiz kişinin bugün saat 12.45 sularında serbest bırakıldıklarını bildiren Uysal, "Şişli'de tutulanların 24 saatlik gözaltı süreleri dolmasına rağmen serbest bırakılmadıklarını" aktardı.
Yine Uysal'ın verdiği bilgiye göre ilk gün gözaltına alınan ve yüzü tanınmayacak halde olan bir kişi ortopedi ve beyin cerrahisine sevk edildi. Ayakta duramayacak halde olan Ali Yılmaz isimli bir kişi de ifadesi alındıktan sonra diğer işlemleri bitirilmeden Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na gönderildi. Feriköy'de tutulan iki kişinin iki kez tomografi çektirdiklerini ve üçer günlük beyin travması raporu aldılar.
Gösterilerde gözaltına alınanların durumuyla ÇHD avukatları ilgileniyorlar.(BÇ)