Altı yıl önce Mardin'de "PKK kuryesi olmak"tan gözaltına alınan ve cezaevine konulan kadının işkence şikayetiyle yargılanan polis memurları beraat etti.
Ankara'da 8 Mart eyleminde gözaltına alınan ve tutuklanan bir öğrenci de işkence gördüğü iddiasıyla savcılığa başvurdu.
Dört doktor işkenceyi görmedi
Radikal'in haberine göre, Hamdiye Aslan, 2002 yılında PKK'ye kuryelik yaptığı iddiasıyla Mardin Kızıltepe'de gözaltına alındı. Gözaltında "bayıldığı için" üç kez doktora götürüldü.
Aslan'ın koltuk altlarında dirseğine kadar morarmalar, yüzünde ve ayak tabanlarında ödem vardı. Doktorlar, sorunun "Aslan'ın bünyesinden kaynaklandığını" söyledi. Savcı, Aslan'ın tekrar muayene edilmesini istedi. Dördüncü raporda da işkence görmediği söylendi. Aslan tutuklandı. Cezaevi yetkilileri tekrar Aslan'ı doktora gönderdi. Bu kez işkence gördüğü yönünde bir rapor verildi.
Beş polis hakkında dava açıldı. Altı yıl süren dava sonucunda mahkeme raporları, kayıtları dikkate alarak beraat kararı verdi. Kararın gerekçelerinden biri de sanıkların samimi beyanlarıydı.
Aslan, ifadesinde şöyle dedi:
"...Copla vücudumun neresine denk gelirse vuruyorlardı. Bu dövmelerine ancak beş dakika dayanabildim, daha sonra bayılmışım. Bayılmadan önce sırtıma ve vücudumun değişik yerlerine vurduktan sonra makatıma cop sokmaya çalışıyorlardı."
"Samimi beyan" beraat sebebi
Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi 14 Şubat 2008'de verdiği kararda, sanık polisler Bayram Ural, Nazım Ege, Abdulkadir Özer, Hanife Şennur Pat ve Levent Birsel'in beraatine karar verdi. Mahkeme 10 Mart'ta açıkladığı gerekçeli kararında, beraat kararında "samimi sanık anlatımları, polis kayıtları ve mağdureye ait raporların dikkate alındığını" belirtti.
Temyiz başvurusu yapan Aslan'ın avukatı Erdal Kuzu, "Mahkeme kararına dayanak olarak sanık savunmalarını göstermiş. Oysa ki sanıkların suçu kabullenmeyecekleri tabiatın bir gereğidir" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ'a göre verilen beraat kararı, işkenceciye yüzde yüz tolerans anlayışın egemenliğini koruduğunu gösteriyor.
Kulak zarı patladı
ODTÜ Kimya Mühendisliği öğrencisi 19 yaşındaki Bilgehan Karpat, 8 Mart Dünya Kadınlar günü mitinginde "Kevser Irmak ölümsüzdür", "Kadınlar devrimin meşalesidir" sloganlarını atan grupta yer aldığı gerekçesiyle 25 Mart'ta gözaltına alındı.
4 Nisan'da müvekilliyle görüşen Özgür Yılmaz işkence nedeniyle cezaevi müdürleri, müdür yardımcısı, doktor, infaz koruma memurları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
İddiaya göre Karpat, cezaevindeki işlemleri yapılırken altı gardiyan tarafından "Burada seni biz akıllandırılmasını biliriz" denilerek bir odaya alındı ve dövüldü.
"Karpat, maruz kaldığı kötü muamele sonrasında özürlülerin konduğu söylenen tek kişilik hücreye konuldu. Kulağında çok şiddetli bir ağrı oluştu, denge sorunu yaşamaya başladı. Revire çıkmayı talep etti. Doktor Karpat'a kulak zarının patladığını söyledi."(EÜ)