10 gazetecinin serbest bırakılması için çağrı yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, "Gönül isterdi ki reformcu politikacılar, sözde bırakmayıp basına saldırıların önüne geçsin" dedi.
Alıntı "Roosevelt" karikatürüne ceza
11 Ocak günü, mahkeme reformcu "Hayate No" gazetesinin yayınını durdurdu, yayın müdürü Hedi Kameney ise aynı gün mahkemeye çağrıldı. Uygulamaya, 8 Ocak günkü gazetede çıkan kol yakasında "Roosevelt" yazılı koca bir elin, yaşlı, beyaz sakallı, boydan boya siyah elbiseli bir adamın başına bastırmasını gösteren bir karikatür neden oldu.
Karikatür, bir sosyal bilimler uzmanıyla sosyal çöküntü üzerine yapılan bir söyleşiye eşlik etti. Bu nedenle, karikatür ile söyleşi arasında açık bir ilgi bulunmuyordu. Resmi bir Amerikan sitesinden alınan resim, ilk kez 1937 yılında, Başkan Roosevelt'in Amerikan Yüksek Mahkemesi'ne yaptığı baskıları anlatmak için kullanılmıştı.
12 Ocak günü ise, kutsal Kom kentinin dini dernekleri öncülüğünde, insanlar yayımlanan karikatürü protesto ettiler. Eylemlerle, resmin "Humeyni'ye hakaret" ettiği iddia edildi.
Üç gazeteciden biri serbest
Gazetecilerin cezalandırılmasını isteyen eylemler yaşanırken İstihbarat Bakanı Ali Yunessi, Ali Rıza Eshraghi, Hamid Ghazvini ve Rahman Ahmadi isimli gazetecilerin tutuklandıklarını açıkladı. 12 Ocak akşamı, gazeteci Hamid Ghazvini serbest bırakılırken diğer meslektaşları halen hapiste. Aynı gün, gazete müdürü Hedi Hamenei, karikatürün yayımlanmasında tutuklu iki gazeteciyi sorumlu tutarken "yanlış anlama" nedeniyle de kamuoyundan özür dilemişti.
Şirket haberi, "Bahar"ı kararttı
11 Ocak'ta ise, reformcu günlük "Bahar" gazetesi, Basın Mahkemesi kararıyla kapatıldı. Kararın alınmasından birkaç gün önce, gazete Alzahra Şirketi'nin kuşkulu borsa işlemleri ile ilgili bir haber yayımlamıştı. Bu şirketin hissedarları arasında eski Cumhurbaşkanı Hashemi Rafsancani, eski yargı yetkilisi Ayatullah Yazdi, ve Devrim Muhafızları Konsey Başkanı Ahmad Canati gibi önemli siyasi kişilikler de bulunuyor.
"Bahar" gazetesinin yayını, daha önce 8 Ağustos 2000'de durdurulmuştu. Gazete yayınına ancak Aralık 2002'de başlayabilmişti.
RSF: "Rejim şahinleri basını kullanıyor"
Tutuklanan iki gazetecinin serbest bırakılması için İranlı yetkililerine gönderdiği mektupta isteyen RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, "Rejimin şahinleri bir kez daha siyasi anlaşmazlıkları çözmek için reformcu basını kullanıyorlar" dedi.
"Bahar" gazetesine yeniden yayın izni verilmesini isteyen RSF, " Gönül isterdi ki reformcu politikacılar, sözde bırakmayıp basına saldırıların önüne geçsin" diye açıklama yaptı.
RSF, mektubunda hapisteki 10 gazetecinin serbest bırakılmasını istedi. RSF'ye göre, İran bugün Ortadoğu'nun en büyük hapishanesi. (BB/NK)