Hazırlık tahkikatı ile işlemlerle ilgilenen Avukat Baran Doğan, bianet'e yarın gazetecilerin tutukluluğuna itiraz edeceklerini bildirdi.
8 Haziran'da gözaltına alınan ve dört gün sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Hakimliği'ne çıkarılmalarının ardından Bayrampaşa Cezaevine gönderilen Balık ve Güllü'nün yarın (Cuma) veya Cumartesi günü Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne nakledilmeleri bekleniyor.
İki gazeteci tutuklanırken aynı gün savcılığa çıkarılan DİHA Haber Müdürü Mehmet Ali Çelebi, editör Evin Katurman, muhabir Meryem Yılmaz, kültür-sanat muhabiri Beyhan Sekman ve Kürtçe Servisi muhabiri Kenan Kırkaya sorgularının ardından serbest bırakılmışlardı. Çıkışta yeniden gözaltına alınan Kırkaya ise, askerlik sorunu bulunduğu gerekçesiyle askerlik şubesine götürülmüştü.
İstanbul 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı'nın izniyle polis, DİHA Ajansı, "Özgür Halk" ve "Genç Bakış" dergi bürolarından 25 basın çalışanını gözaltına almıştı.
RSF'den gözaltılara tepki
Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan, PEN Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, Mezopotamya Kültür Merkezi Başkanı Zübeyir Perihan, İstanbul Anti-Militarist Hareketi'nden Uğur Yorulmaz, Mazlum-Der İstanbul Şubesi'nden Abdülrahim Yılmaz ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Marmara Bölge Temsilcisi Doğan Genç, NATO zirvesi gerekçe gösterilerek basın-yayın kuruluşlarına ve demokratik kurumlara düzenlenen baskınları bir basın toplantısıyla kınamıştı.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği bir mektupla gözaltı uygulamasına tepki göstermişti.
Polis operasyonlarını eleştiren RSF, "Terörizme karşı yürütülen haklı ve gerekli mücadele, basın özgürlüğünü ihlal eden bu tür uygulamaları haklı çıkartamaz" açıklaması yapmıştı. (EÖ/BB)