Uluslararası basın örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), savaşan taraflardan gazetecilerin can güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlardan uzak durmalarını istedi.
"ITV News" muhabiri öldü
23 Mart akşamı, "ITV News" televizyonu yetkilileri muhabirleri Terry Lloyd'un öldüğünü duyurdu. İngiliz televizyonu yetkilileri, gazetecinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) -İngiliz askerlerinin açtıkları ateş sonucu can verdiğini sandıklarını açıkladılar. Televizyonun iki muhabiri 22 Mart'tan beri kayıp, bir muhabir de Irak'ın güneyinde yaralandı.
Askeri konvoydan kopuk şekilde sivil araçla Basra kentine yaklaşan İngiliz "ITV News" televizyonunun dört muhabirine, İman Anas'ta ateş açıldı.
Kuruluşun verdiği bilgiye göre, 51 yaşındaki Terry Lloyd, Basra Hastanesi'nde bulunuyor. Kameraman Fred Nerac ve rehber Hüseyin Othman'dan haber alınamıyor. Belçikalı serbest gazeteci Daniel Demoustier ise, yaralı olarak hastanede tedavi görüyor.
"ABC" muhabiri Moran da öldü
Ayrıca, "ABC" televizyonunda çalışan 39 yaşındaki kameraman Paul Moran, 22 Mart'ta, bir araca konan bombanın patlaması sonucu Kuzey Irak'ta öldü. Yanında bulunan ABC televizyonu muhabiri Eric Campbell ise, bomba parçalarından yaralandı.
Saldırı, Iran sınırı yakınında bulunan Khormal Köyü çıkışındaki kontrol noktasında gerçekleşti. Köydeki sığınmacılarla görüşmek için izin bekleyen gazetecilere saldırı, kendilerine yaklaşan bir araçta meydana gelen patlama ile gerçekleşti.
Sınıra yakın ve İslamcı Ensar El-İslam grubunun üssü durumundaki bölge, 21 Mart gecesinde Amerikan askerlerince bombalandı. Saldırıya tanık olan bir gazeteci, saldırı bölgede yoğun şekilde görev yapan gazetecileri hedef alıyordu.
Gazetecilere ateş açıldı
Aralarında "Newsweek" Dergisinin bir muhabiri ve bir foto-muhabirinin de bulunduğu bir gazeteci grubuna, Basra yolunda ateş açıldı. Yara almayan gazetecileri, Amerikan askerleri teslim aldı.
İki gazetecinin ölümünü derin üzüntüyle karşılayan RSF, iki diğer gazetecinin kayıp oluşunu kaygıyla karşıladığını açıkladı.
Yoğun bir medyatik savaşın da eşlik ettiği bu çatışmada, uluslar arası kamuoyunun propaganda ve manipülasyondan kurtulması için özgür haber arayışının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
RSF: Gazeteciler hedef alınmasın
Savaşan taraflara çağrı yapan RSF, gazetecilerin can güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlardan uzak durmalarını istedi.
RSF, 1992-2002 döneminde, yarıya yakını çatışma bölgelerinde olmak üzere, 500'den fazla gazetecinin saldırılarda can verdiğini hatırlattı. Ölen gazetecilerin yüzde 73'ü, hedef gözetilerek öldürüldü. Saldırıların yüzde 27'si ise, kazanın yol açtığı ölümlerden oluşuyor.(NK)