Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için AKP’nin verdiği kanun değişikliği teklifi yarın (28 Nisan) Meclis’te görüşülecek.
Barış Bloku, bugün yaptığı basın toplantısıyla milletvekillerine teklifi reddetme çağrısı yaptı.
Toplantıda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski milletvekili Binnaz Toprak ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Sezai Temelli de söz aldı.
Binnaz Toprak teklifin hukuki olmadığını, Meclis’i çalışmaz hale getireceğini, başkanlık sistemine zemin hazırladığnıı ve barış umudunu yok ettiğini anlattı. CHP’nin tutumunu eleştirirken, CHP’li vekillerin taslağı desteklemeyeceğini umduğunu söyledi.
Sezai Temelli de taslağın zaten sıkıntılı olan temsiliyet konusunu daha da daraltacağını söyledi. Tüm milletvekillerine temsiliyet bilinci ile hareket ederek, kendi haklarını ve toplumun haklarını savunmaları gerektiğini hatırlattı.
TIKLAYIN: BARIŞ BLOKU'NDAN MİLLETVEKİLLERİNE: DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI TEKLİFİNİ REDDEDİN
Binnaz Toprak: Hukuki değil
Binnaz Toprak, dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair tasarıya dair eleştirilerini dört maddede özetledi.
“Toplu olarak herkesin dokunulmazlığını kaldırmak ve bunu kendilerini savunmalarına imkan vermeden yapmak hukuki değil. Meclis İçtüzüğü ve yasalara aykırı bir uygulama.
“Tasarıda bakanlar yok. 17-25 Aralık sürecinden biliyoruz, paranın kaynağı bakanlıklarda olduğu için yolsuzlukların kaynağı da bakanlıklardan, bakanlardan çıkabiliyor. Tasarıda eski bakanlar da mevcutlar da korunuyor.
“İleriye dönük olarak bir düzenleme yok. Bugün oylandı, geçti ise yarın yolsuzluk yapana dokunulmuyor.”
* Meclis çalışamaz duruma gelir
“Meclisi ve milletvekillerini çalışamaz hale getiriyor. Meclis zaten çok da çalışır durumda değil, AKP’nin tahakkümü altında. Dokunulmazlıklar kalktığında hiçbir şekilde çalışamaz duruma gelecek.
“Türkiye’deki tüm muhaliflere gözdağı verme amacı var.”
* Başkanlık rejimine zemin hazırlıyor”
“Başkanlık rejimine zemin hazırlıyor. Yeterli sayıda milletvekili Meclis dışında tutup, özellikle AKP’nin güçlü olduğu yerlerde ara seçime giderek, anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde etmeye uğraşıyor olabilirler.”
* Barış umudunu yok ediyor”
“Barış umudunu yok ediyor. Türkiye Cumhuriyeti ve iktidarlarında Kürt meselesini silahla susturabileceği varsayımı var. Yıllardır çok sayıda insan öldü, bunun böyle olmayacağını görmüş olmak lazım.
“Dokunulmazlıkların kaldırılması HDP ile, cumhurbaşkanının dile getirmesiyle gündeme geldi. Bu ülkede barış isteyen, insanların ölmemesini isteyenler açısından bakınca, dokunulmazlıkların kaldırılması kaygı verici. Ülkeyi çok daha büyük kaosa sürükleyecek bir karar.”
“CHP’nin tutumunu anlayabilmek mümkün değil”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Anayasa'ya aykırı düzenleme geliyor buna rağmen evet diyeceğiz” demişti. CHP’nin tutumuna dair konuşan Toprak, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına karşı dokunulmazlığın desteklenmesine karşı çıkan bir bildiri yayınladıklarını hatırlattı.
“CHP’nin tutumunu anlayabilmek mümkün değil. Genel Başkan 'Anayasaya aykırı olmasına rağmen destekleyeceğiz' dedi ama anayasaya aykırı bir şeyi neden desteklediğimizin dair açıklaması yok.
“Pek çok konuşmasında cumhurbaşkanını anayasaya uygun davranmıyor diye eleştiriyor ama aynı şeyi biz yapıyoruz.
“CHP olarak biz destekleyeceğiz’ demesi de yanlış. Hukuken partiler bu konuda grup kararı alamıyor.
“CHP bunun altında kalkamaz diye düşünüyorum. Dokunulmazlıklar kalktığında çıkacak sonuçlar ileriki yıllarda CHP’nin kamburu haline gelecek.
“Yönetim, 'Evet demezsek, AKP 'yıllardır meydanlarda kalksın diyordunuz' diyecek' diyor. AKP onu diyecek diye ilkesel bir duruştan vazgeçilip desteklenemez diye düşünüyorum. Ümit edelim ki CHP’li milletvekilleri tek tek parti kararına uymayıp vicdanlarına göre oy verirler.”
“Dokunulmazlık suç olan şeyleri kapsamıyor. Milletvekili birini öldürse tutuklanamayacak değil. Yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat gibi şeylerde aslında dokunulmazlık yok. Olmadığını da 17-25 Aralık’ta gördük. AKP milletvekilleri, dört bakan hakkında ellerini kaldırmasalardı onlara dokunulacaktı.
“Anayasa değişikliğine ihtiyaç yok. AKP istediğinde Meclis’e getirerek hangi milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmak istiyorsa oylayabilir. Bunu yapmıyor. Toplu olarak yapmaları ve başka partileri işin işine katıp meşruiyet sağlamalarının kendileri açısından mantığı var.”
Temelli: İktidar parlamentoyu baskı altına alabilir
Sezai Temelli dokunulmazlıkların kaldırılmasının “parlamentonun kendini inkara dayalı anayasa ihlali olduğunu” söyledi.
“Yasama faaliyetinin yapılabilirliğini ortadan kaldıran geçici maddeyi koyuyor. Bu geçici madde yasallaşırsa gelecekte de sürekli olarak iktidar parlamentoyu baskı altına alabilecek. Bu madde bize başkanlığa geçişteki en önemli adımlardan biri olduğunu gösteriyor.
“Suçun kişiselliğini ihlal edip kolektif suç anlayışı örmek, savunma hakkını gasp etmenin yanında uygulamada da sorunlar ortaya çıkacak.
“Dokunulmazlıklar kaldırılırsa savcıların neler yapacağını kestiremiyoruz bile. Her ilde farklı uygulamalarla karşılaşma olanağı var.
"Temsiliyeti daraltır"
“Siyaseten ise Türkiye’de zaten çok sıkıntılı olan temsiliyet meselesini daha da daraltacak bir hamle.
“Temsiliyet ve demokrasi arasındaki ilişki malum, burada temsiliyetin dışlanmasını görüyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılması sadece Kürtlerin meselesi değil. HDP niteliksek olarak temsiliyeti en yüksek parti. Bu da Kürtlerden Alevilere Süryanilere bu kadar geniş bir kesimin temsiliyetine yapılmış bir darbe.
“Biz de gideriz bedel öderiz’ demek çok anlamlı bir tartışma değil. Bedel ödenecek yerler vardır. Asıl bedel Sur’da, Cizre’de ödeniyor. Milletvekilleri tutuklanıp gözaltına alınarak bedel ödemez, bedel ödeyenlerin bedel ödememesi için mücadele veririler. Çileci, bedel ödeyeyim anlayışı eleştirilmeli.”
“Tüm milletvekillerine temsiliyet bilinci ile harekete etmeleri ve kendi hakları çerçevesinde toplumun haklarını savunmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum.” (BK)