Aralarında; otistik, down sendromlu, zihinsel gerilişi ve öğrenme güçlüğü olan farklı zihinsel engel gruplarında yer alan 5-15 yaşları arasında 20 çocukla yapılan çalışmada Akoğul, çocuklara dağıttığı makinelerle onların dünyalarını bizlere göstermeyi amaçlıyor.
"Kendi dünyalarının fotoğrafını çekmek istiyorlar"
Uzun süre engelli çocuklarla birlikte yaşayan Akoğul,"İki Dünya Arasında" başlıklı fotoğraf sergisinin, genellikle kimilerinin eve kapattığı, kimilerinin de "kader" diyerek sineye çektiği bedensel ve zihinsel engelli çocuklarla ilgili gündem oluşturacağına ve kamunun bu konuya gerekli duyarlılığı göstermesini sağlayacağına inanıyor.
Merih Akoğul projesiyle ilgili düşüncelerini ise şöyle dile getiriyor:
"Adana'da engelli çocukların eğitildiği Fehmi Kaya Özel Eğitim Merkezi'nde 2000 yılından bugüne kadar yaptığım çalışmalarda çocukların fotoğraf çekmeye ve çektirmeye olan aşırı ilgilerini daima görüyordum.
Beni uzun uzun ve dikkatlice izleyen bu çocuklar, arada bir elimdeki makineyi isteyip kendi dünyalarını fotoğrafla saptamak istiyorlardı. Bunun üzerine, ben de çeşitli kurum ve kişilerle görüşerek bu projeyi yapmaya karar verdim.
2003 yılının Nisan ve Mayıs aylarında çocuklar, eğitim gördükleri ve yaşamlarının önemli bir bölümünü geçirdikleri bu merkezi 10 gün boyunca bazen sınıflara girerek, bazen de bahçede boş vakitlerinde fotoğraf çekerek saptadılar.
Beni izlemek dışında fotoğrafla bağlantısı olmayan ve ellerine daha önce hiç makine almamış bu çocukların, iki dünya arasındaki anları saptama uğraşı tam anlamıyla heyecan vericiydi. Çocukların çektiği fotoğraflarla oluşan bu sergide amacım yine aynı; engelli çocuklarla ilgili gündemi canlı tutmak..."
Merih Akoğul'un bugüne kadar Zamanın Belleği, Dönüşümler/Sıradan, Bir Aşk Hikayesi, Filim, Bronz Askerler, Aşkküre, Klasikler/Neo-Klasikler, Seyahatname, Başarmak ve Güzergâh Edebiyat başlıklı çalışmaları dia gösterisi ve sergi olarak izleyicilerle buluştu.(GE/NK/BB)
Bilgi için İstanbul Fotoğraf Merkezi: 0212 238 11 60