Aylık dergiler Türkiye'nin gündemini kapak konusu yapıyor. İlk sayısı yayınlanan e-dergi edebiyat dergisi "iktidar" meselesini edebiyat çerçevesinden tartışıyor; Mesele dergisi ise 5 Şubat gecesi Maclis'ten geçen internet sansürü yasasını konu ediniyor.
Monograf ilk sayısıyla yayında
Monograf, edebiyat eleştirisi alanında yeni fikir ve tartışmaları gündeme getirmek amacıyla yola çıkan bir grup genç akademisyen adayı tarafından hazırlanıyor.
Hakemli, uluslararası ve ücretsiz bir e-dergi olarak yayımlanan Monograf’ın internet sayfasında Türkçe ve İngilizceye ek olarak Ermenice ve Kürtçe dil seçenekleri de mevcut.
Derginin ilk sayısında “Edebiyat ve İktidar” konusu işleniyor. Ayrıca her sayıda açık oturum şeklinde yer alacak Monograf Buluşmaları’nın ilkinde “Akademik Eleştiri Alanında Aklın Kötümserliği, İradenin İyimserliği” tartışılıyor. Bir seri olarak sürecek “Türkiye’de Akademi” Konuşmaları’nın ilkinde ise ODTÜ Tarih Bölümü öğretim üyesi Ferdan Ergut’la söyleşi yer alıyor.
Monograf’ın ilk sayısına ulaşmak için tıklayın.
Mesele internet sansürünü tartışıyor
Mesele dergisinin Şubat sayısı, bu ay kapağına internet sansürünü taşıdı. İnternet yasasına torba yasayla yapılacak yeni eklemelerle yeni internet yasasının ne anlama geldiğini, bize ne getireceğini uzmanları yazdı. Buluşulan ortak nokta “Hedef ifade özgürlüğümüz!”
Mesele'nin bu sayısında Mıgırdiç Margosyan, Masis Kürkçügil, Erbay Yucak, Yeşim Dinçer, Besime Şen ve Kutay Ucun ile yapılan söyleşiler, kitap değerlendirmeleri, siyaset yazıları ve çeviriler bulunuyor. (ÇT)