İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası ile Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik saldırıya ilişkin davanın birleştirilmesi yönünde Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin aldığı karara uyan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirme konusunda kendilerinden beklediği onayı yarın (8 Mayıs) karara bağlayacak.
Ergenekon Davası'nın 81. duruşmasını Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcısı Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de suçların aydınlatılmasına yarar sağlayacağı gerekçesiyle, Danıştay'a saldırı davası ile Ergenekon davasının birleştirilmesi yönünde görüş bildirilmesini talep etti.
Ntvmsnbc.com sitesine göre, Mahkeme heyeti Başkanı Köksal Şengün de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin talebinin 8 Mayıs'ta değerlendirilmesine karar verdi. Ergenekon davasının 82. duruşmasına bugün devam ediliyor.
81. duruşma: Sanıklar birbiriyle tartıştı
Dün görülen 81. duruşmada, tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz ile sağlık nedeniyle tahliye edilen Ayşe Asuman Özdemir arasında tartışma yaşandı. Özdemir, "Atabeyler çetesi"ni savunmak için gönüllü olmakla suçladığı Kerinçsiz, dava Ankara'da olduğu için kendisine teklif dahi gelmediğini savundu.
Kerinçsiz, çapraz sorgusunda Özdemir'in "Bu çocuklar vatansever şerefle savunurum dedi. Davayı bağlı olduğu birliğin 60 avukatıyla birlikte hiçbir bedel almazsızın savunabileceğini söyledi" sözlerine "Yazdıklarınızın hesabını vereceksiniz. Sizin bir sürü yalanınızı dinledik" şeklinde karşılık verdi.
Tutuklu sanık Zekeriya Öztürk'ün, Özdemir'e PKK'nin 21 Ekim 2007'de yaptığı ve 13 askerin öldüğü Dağlıca baskınında görevli olan Tabur komutanı Yarbay Onur Dirik ile ilişkisini sorması İşçi partisi (İP)avukatlarını rahatsız etti.
İP avukatlarının tepki göstermesi üzerine Öztürk, tutuklu sanık Doğu Perinçek'e şöyle selendi: "Soru sormadaki amacım kraldan daha kralcı olanlara meydan vermek değil. Onlar TSK aleyhine yazı yazarken ben dağda çatışıyordum. Kendileri provokasyon yapıyorlar".
Taner Ünal'ın davası da "Ergenekon"a gidiyor
Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği (VKGBH) başkanı Taner Ünal ve eski Genel Başkan yardımcısı Ahmet Cinali'nin yargılandığı davada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet savcısı Kubilay Taştan'ın görüşü doğrultusunda, davanın Ergenekon Davası'yla birleştirilmesi için ilgili mahkemeden onay istedi.
Ünal'ın avukatı suçlamaları soyut bulsa da ve savcılık mütalaasına katılmasa da mahkeme, ele aldıkları örgüt davasının Ergenekon davasıyla "hukuki ve fiili irtibat" bulunduğa işaret ederek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden muvafakat istedi.
Zaman: AKP ve Vakit CÇG'nin hedefindeydi
Zaman gazetesi, müebbet hapisle yargılanan Emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un evlerinde Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun (CÇG) hazırladığı 1 Aralık 2003 tarihli bir raporun ele geçirildiği, raporda henüz iktidara gelen AKP hükümetinin önünün kesilmesinin ve bu partiye karşı DYP ve ANAP'ın birleştirilmesinin yönelik hedefler ortaya konulduğunu iddia etti.
Gazete, raporda yer alan bir başka planın da Vakit gazetesine karşı istihbarat ve eylemsel faaliyetler yürütülmesi, dağıtım araçlarına yönelik eylemde bulunularak, dağıtımcılarının darp edilmesi ve davalarla gazetenin çalışamaz hale getirilmesi olduğunu ileri sürdü.
Paksüt'in istediği "önce inceleme" geldi
Anayasa Mahkemesi, ikinci Ergenekon iddianamesi eklerinde 199 sayfa delil kaydı olduğu ifade edilmesine karşılık, telefonlarının beş ay süreyle hukuka aykırı dinlendiği iddiasını son olarak yargıya taşıyan Mahkemenin Başkan Vekili Osman Paksüt hakkında hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.
Daha önce kendisi hakkında işlem yapmayan Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı istifaya çağıran Paksüt, ön inleme başlatılmasıyla ilgili NTV'ye yaptığı açıklamada "Benim de istediğim buydu, gerçek neyse ortaya çıkacak" dedi.
Paksüt, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hakkındaki kapatma davasıyla ilgili Ergenekon davası sanıklarına bilgi vermek ve bazı sanıklarla telefon görüşmesi yapmakla suçlanıyor. (EÖ)