Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Bugün 4 ayrı mahkemede 38 akademisyenin duruşmaları görüldü:
24. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM): Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. N.İ. ve Yrd. Doç. Dr. Eyüp Volkan Çidam'ın üçüncü duruşmaları.
25. ACM: Bilgi Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Köseoğlu ve MSGSÜ'den Dr. Öğr. Üyesi Eralp Osman Erden'in birinci duruşmaları.
28. ACM: Bilgi Üniversitesi'nden Gülhan Balsoy'un bir, MSGSÜ'den Yonca Güneş Yücel'in ikinci duruşmaları.
35 ACM: Galatasaray Üniversitesi'nden Olcay Kunal, T.A., Hakan Yücel, Başak Demir, Aslı Didem Danış ve Ömer Aygün; İstanbul Üniversitesi'nden Gizem Bilgin, Mehtap Balık Kaya., Pedriye Mutlu, Dinç Alada; Marmara Üniversitesi'nden Cansever Güner, Burcu Yılmaz Gündüz, Can Yalçın Armutçuoğlu, Hatice Günay Göksu, Leyla Şimşek Rathke; Özyeğin Üniversitesi'nden Ali Serdar; İTÜ'den Ayşe Zeynep Akalın, Nergis Perçinel, Ayşe Serdar; Kemerburgaz Üniversitesi'nden Gülçin Balamir; Kadir Has Üniversitesi'nden Çiğdem Bozdağ Bucak, Çağla Diner; YTÜ'den D.G.; Boğaziçi Üniversitesi'nden Can Candan, Rıfat Okçabol, Reşit Canbeyli, Berna Kılınç, Aslı Zeren, Meral Demirel, Ceren Özselçuk, Zeynep Gambetti, Albert Ali Salah'ın birleşen dosyaları.
TCK 301'den yargılama izni
35. ACM'de dosyaları birleştirilen 33 akademisyenin davasında mahkeme heyeti, "sanıkların eyleminin TCK 301'de anlatılan suçu oluşturma ihtimaline binaen" dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine, Adalet Bakanlığı'ndan yargılama izni gelene kadar yargılamanın durdurulmasına karar verdi.
13. ACM’deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Bakanlık ilgili izni verdi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
"Örgüte yardımdan" mütalaa
24. ACM'de savcı esas hakkında mütalaasını yazılı olarak sundu. N.İ. ve Volkan Çidam'ın "örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek"ten cezalandırılmasını istedi.
TCK 220/7 Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Örgüt üyeliğinden dolayı verilecek olan ceza, yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir. TCK 314/2 TCK madde 220/7’ye göre suçlanan kişiye verilecek cezayı kapsayan maddedir. Buna göre, örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir. TMK 5/1 Bu maddeye göre, yukarıda tanımlanan suçtan ceza alan kişiye verilen ceza yarıda bir oranında arttırılır. |
Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:
24. ACM
1. duruşma
Duruşma salonunda hazır bulunan Yrd. Doç. Dr. Volkan Çidam bir önceki celsede "suçun değişme ihtimaline binaen örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım etme" suçlamasından istenen ek savunmasını sundu.
Çidam savunmasında 35. ACM'de yargılanan Berna Kılınç'ın savunmasının kendi savunmasına eklenmesini talep etti.
TIKLAYIN - Volkan Çidam'ın Ek Beyanı
Ardından avukat Meriç Eyüboğlu, müvekkilinden ek savunma istenmesine ilişkin değerlendirmede bulundu:
"Noktası, virgülüne kadar aynı olan iddianamelerde sadece kimlik bilgileri değişiyor. Farklı bir suçlamayla ek savunma hakkı verdiğiniz için haliyle benim de müvekkilimin de kafası karışık. Mahkemenizin bu konuda netliğe kavuşmasını istiyoruz."
Savcı: Yargılamayı uzatmaya yönelik
Eyüboğlu savunmasına devam ederken iddianamenin özensiz olduğunu söyledi. Mahkeme başkanı "Bizim dosyalarımızda öyle bir şey yok" diye savunmayı böldü. Eyüboğlu, "Sizden değil iddianameden bahsediyorum" dedi ve tevsii tahkikat taleplerini sundu.
Savcı "tevsii tahkikat taleplerinin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu değerlendirildiği" gerekçesiyle reddini istedi. Heyet, "yargılamaya katkısı olmayan taleplerin reddine oy birliğiyle" karar verdiğini açıkladı.
Eyüboğlu "Maddi gerçeğe ulaşmak için deliller toplansın" diyerek talebini tekrarladı. Savcı esas hakkında mütalaasını yazılı olarak sundu. Çidam'ın "örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek"ten cezalandırılmasını istedi.
Heyet sanığa ve avukatına mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre verdi. Bir sonraki duruşma 26 Şubat 2019'da.
2. duruşma
Dr. N.İ. yurtdışında olduğu için duruşmaya katılamadı. Mahkeme başkanı avukatı Meriç Eyüboğlu'nun ek savunmaya ilişkin taleplerini almak istedi.
Eyüboğlu "Müvekkilimin de söylemek istedikleri vardı. Onun hakkı ortadan kalkmasın" dedi. Başkan "Tamam avukat hanım o da gelince değerlendiririz" diye yanıtladı.
Eyüboğlu savunmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarından örnekler vererek ek savunmaya konu olan suçlamadan yargılama yapılamayacağını söyledi.
Savcı ceza istediği mütalaasını yineledi. Eyüboğlu duruşmadaki savunmalarını, tevsii tahkikat taleplerini ve mütalaaya karşı savunmasını sunmak için süre istedi.
Süre talebini kabul eden heyet duruşmayı 26 Şubat 2019'a bıraktı.
25. ACM
Mahkeme başkanı: Akın Kavi - Üyeler: Beyhan Acar, Emrah Kayasan - Savcı: Mehmet İlker Durmaz.
1. duruşma
Dr. Öğr. Üyesi Özlem Köseoğlu raporlu, avukatı da İskenderun'da başka bir davada olduğu için duruşmaya katılamadı.
Bir sonraki duruşma 17 Ocak 2019'da.
2. duruşma
Dr. Öğr. Üyesi Eralp Osman Erden duruşmada hazır bulundu. Avukatının Anadolu Adliyesi'nde başka bir duruşması olduğunu belirterek "Savunmamı avukatımla birlikte vermek istiyorum" dedi.
Mahkeme başkanı sanığa Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) hususunda fikrini sordu. Erden, kararı avukatıyla birlikte vereceğini söyledi.
TCK 314'ten ek savunma
Mahkeme heyeti Erden'den atılı suçun değişme ihtimaline binaen "örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım" suçlaması yönünden ek savunma istedi.
Erden süre istedi. Heyet sanığa savunmasını, ek savunmasını ve HAGB hususunda beyanlarını sunması için süre verdi.
Bir sonraki duruşma 22 Ocak 2019'da.
28. ACM
Mahkeme başkanı: Ersin Özaslan - Üyeler: Serkan yoğutçu, Muhsin Onay - Savcı: Orhan Uzun.
1. duruşma
Doç. Dr. Gülhan Balsoy duruşma salonunda hazır bulundu. Savunmasını hazırlamak için süre talep etti.
Avukat İnayet Aksu mahkemenin kendi bünyesindeki dosyaları birleştirmesi ve yargılamaya TCK 301 kapsamında devam edilmesi taleplerinde bulundu.
Savcı: Samimi değil
Savcı, "sanık ve müdafilerinin yargılamayı geciktirme hususunda ortaya koydukları talepler ve davranışlar dikkate alındığında bizce samimi değildir" dedi. Sanığın savunmasını yapmadığı takdirde susma hakkını kullanmış sayılmasını ve avukatın taleplerinin reddini talep etti.
Mahkeme heyeti Aksu'nun tüm taleplerini reddetti. Sanık ve avukatına savunmalarını hazırlamak için son kez süre verdi.
Bir sonraki duruşma 6 Kasım'da görülecek.
2. duruşma
16 Ekim'de görülen ilk duruşmasında avukatı olmadan savunma yapmak istemediği için mahkeme başkanının salondan attırdığı MSGSÜ'den Arş. Gör. Yonca Güneş Yücel'in ikinci duruşması görüldü.
Bir önceki duruşmaya izleyicilerin katılmasına izin veren heyet, Güneş-Yücel'in duruşmasından önce beş dakika ara verdi ve salon boşaltıldı. Ardından mübaşir salona sadece Güneş-Yücel'in birinci derece yakınlarının alınacağını açıkladı. Basın mensuplarının da duruşmayı izlemesine izin verilmedi.
"Sosyal medya paylaşımları"
Salona sadece Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Barosu'ndan gözlemci avukat Onur Eyüboğlu alındı.
Tanrıkulu duruşma salonundan yaptığı Twitter paylaşımında mahkemenin yasağa gerekçe olarak "sosyal medya hesaplarından paylaşım yapılmasını ve başka davalarda yaşanan olumsuzlukları" gösterdiğini aktardı.
Başkan: Nereden bileyim iddianameyi değiştirmediğini
Güneş-Yücel'in aktardığına göre duruşma esnasında yaşananlar şöyle:
"Hakim savunma yapmamı istedi. Ben bana tebliğ edilen iddianamenin farklı birine ait olduğunu söyledim. Başkan 'Ben nereden bileceğim senin değiştirmediğini' dedi. Ben savunmamı iddianameyi okumadan yapamayacağımı ifade ettim. Başkan emniyette verdiğim ifadeyi sordu. Bana ait olduğunu söyledim. Kesin kararını açıklamasa da bu ifadenin dosyada savunma olarak kullanılabileceğini söyledi."
35. ACM
35. ACM'de 32 akademisyenin mahkemenin kendi bünyesinde birleştirme kararı verdiği dosyası görüldü. Duruşmada sadece Ali Serdar savunma yaptı.
TIKLAYIN - Ali Serdar'ın Beyanı
Mahkeme heyeti, "sanıkların eyleminin TCK 301'de anlatılan suçu oluşturma ihtimaline binaen" dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine, Adalet Bakanlığı'ndan yargılama izni gelene kadar yargılamanın durdurulmasına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 25 Nisan 2019'da görülecek.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 18 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 338 oldu. 28 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM, 25. ACM, 29 ACM, 30. ACM'de akademisyen dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)