Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde bu sabah saat 09.30’daki açılış konuşmasıyla başlayan kongrede katılımcılar 80’li yıllardan itibaren Türkiye’de yaşanan değişimi farklı açılardan ele alarak tartışmaya açacaklar.
Kongrede 1980 sonrası Türkiyesinin hayatımıza soktuğu bazı kavramlar ve yaşam tarzları kongrede sunumu yapılacak konuları oluşturuyor.
Bunlardan biri Yrd. Doç. Dr. Aslı Kayhan’ın sunumunu yapacağı “İstanbul’da Eğlence Kültürünün Yeni Haritası Türkü Barlar”. Kayhan, Türkü barları, 2006 yılında İTÜ müzikoloji öğrencileri ve İ.Ü Sosyoloji bölümü öğrencilerinden oluşan bir ekiple başlattıkları ve hala sürmekte olan bir araştırmaya dayanarak anlatacak. Bu araştırma göçe bağlı olarak belirlenen 3 ayrı bölgede Bakırköy-Avcılar, İstiklal Caddesi ve Gazi Mahallesindeki Türkü barlarda türkü söyleyenlerle yapılan derinlemesine görüşmeler ve program kayıtları üzerinden yapılan müzikal analizleri kapsıyor.
Antropologların ve sosyologların eleştirel bir perspektifle ve yapılan somut araştırmalara dayanarak yapacakları sunumların konuları arasında şunlar da bulunuyor;
- “İkiye Karşı Bir: 80’lerden Sonra Türk Sinemasında Kadın Dayanışması Filmleri”
- “Popüler Edebiyat Ürünü Beyaz Dizilerin Toplumsal Cinsiyet Üzerindeki Rolü”
- “Hemşehrilik Dernekleri ve Sosyokültürel/Sosyopsikolojik İşlevleri”
- ‘‘Mayın Tarlalarının Yolcuları: Kaçaklar’’
- “Kanunla İhtilaf Halindeki Çocuklar ve Sivil Toplum Örgütleri: Sınırlar ve Açılımlar”
- ‘Seri İlanlardan İnternet Sayfalarına İş İlanlarında Değişimin İzlerini Aramak’’
- “Konut ve Eşya Kullanımında Somutlaşan Yaşam Tarzı ve Kimlik”
- ‘‘Antakya Yemek Kültürü: Yemekler, Gelenekler ve Diğerleri’
- ‘‘Yeniden Doğan Aileler: Çocukların Eşcinsel Olduğunu Öğrenen Ebeveynlerin Yaşadıkları Süreçler ve Bunların Aile Yapısına, Bireylerin Yaşamına ve İlişkilerine Getirdiği Değişimler’’(SÇ/EÜ)