28 yıl sonra ilk kez bu yıl, 3-5 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen III. Milli Kültür Şurası, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın ‘yeni bir dönem, yeni kültür politikalarının miladı’ vurgusuyla açıldı.
Kamuoyuna yapılacağına dair haberler Anadolu Ajansı haberiyle duyuruldu. Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı yaptığı için ilgi gösterildi. Oysa Milli Kültür Şurası’nda 17 komisyon çalıştı.
Her komisyonun sonuç raporu vermesi ve tüm raporlardan şura sonuç raporu çıkması bekleniyordu.
Kültür Diplomasisi, Kültür Ekonomisi, Kültür Varlıkları, Müzeler ve Arkeoloji, Sahne Sanatları, Sinema- Radyo ve Televizyon- Müzik, Görsel Sanatlar, Dil ve Edebiyat, Yayıncılık ve Kütüphanecilik, Medya ve Kültür, Çocuk ve Kültür, Mimari ve Kültür, Şehir ve Kültür, Yerel Yönetimler ve Kültür, Yurtdışı Türkler ve Kültür, Aile ve Kültür adlı komisyonların sonuç raporları yayınlanmadı.
Sonuç raporu yerine de Bakan Nabi Avcı bir kapanış konuşması yaptı. Şûranın çalışmalarına ilişkin bilgi veren Avcı, 10’ar kişiden oluşan 17 komisyon tarafından hazırlanan tavsiye raporlarların önemi olduğunu söyledi.
Şûranın açık oturumlarına Alev Alatlı, Hasan Celal Güzel, İbrahim Kalın, Mehmet Genç, Ahmet Güner ayar, Atilla Koç, Doğan Hızlan ve İlber Ortaylı konuşmacı olarak katıldı. Şûra kapsamında üzerinde durulan konular, dil zenginliği, insan haysiyeti, toplumsal doku, şehirlerin kültürel kimliği ve envanter çalışması başlıkları olarak belirtildi.
TIKLAYIN - MİLLİ KÜLTÜR ŞURASI TOPLANIYOR, ULUSAL KÜLTÜR RAPORU 8 YILDIR BEKLEMEDE
Sinema komisyonu için bir ipucu
Avcı, sinema alanında verilen desteğin arttığını bunun devam edeceğini ifade etti. Kamuoyuna açık konuşmalara yansımasa da sinema komisyonunun sonuç belgesinin bir kısmı sosyal medyaya yansıdı.
Belgede yarı- özerk bir Türk Sinema Merkezi kurulması, milli ve tarihi şahsiyetlerin filmlerle dünyaya açılmasını destekleyecek fonlar oluşturulması, arşiv oluşturulması ve yapımcılara film bankası kurulması gibi konuların ele alındığı görülüyor.
TÜRSAV: Umarız metinler yayınlanır ve bilgi sahibi oluruz
Konuyla ilgili bilgi almak için sinema komisyonunda yer alması beklenen Türk Sinema Vakfı’na (TÜRSAV), Oyuncular Sendikası’na ulaştık.
Oyuncular Sendikası’nın şuraya davet edilmediğini ve içeriğinden haberdar olmadıklarını öğrendik.
TÜRSAV’dan yapılan açıklamaya göre, vakıf başkanı etkinlikten bir gün önce davet edilmiş. TÜRSAV herhangi bir hazırlığı olmadığı için şuraya katılmamış:
TÜRSAV Genel Sekreteri Aydın Sayman şunları söyledi:
“Bu tür bir etkinliğin daha geniş zamana yayılması ve kültür dünyasını her yönüyle kapsayıcı olması uygun olurdu. Türk Sinema Vakfı olarak sinema komisyonlarıyla ilgili bir davet almadık. Sadece başkanımıza Şura'ya bir gün kala davet mesajı gönderildi.
“Şura'nın gündemi ve sunumlar konusunda bilgilendirilmediğimiz için bir heyecan yaratmadı açıkçası… Komisyonlardan çıkan tavsiye raporlara da henüz ulaşabilmiş değiliz. Umarız şura metinleri yayınlanır ve bilgi sahibi oluruz.”
Konuşmalarda uzlaşma kültürü, çeşitlilik vurgusu yapılsa da komisyonlara toplumun ve kültür sanat hayatındaki çeşitliliğin yansımadığı, alanında önemli birçok ismin davet edilmediği eleştirileri gündemde... Şuradaki çalışmaların kısa sürede bir yayınla kamuoyuna ve katkı sunamayan kişi ve kurumların bilgisine açılması bekleniyor. (DK/HK)
Komisyon raporu |
MERKEZ/MÜZE/BİRİMLER 1. Türk Sinema Merkezi’nin Türkiye'deki bütün sinema faaliyetlerinin ve kurumlarının bir arada çalıştıkları (film sektörü, akademi, bakanlık) bütün sinema camiasının temsilcilerinin yer aldığı, yarı özerk bir merkez olarak kurulması için gerekli girişimlerin başlatılması; 2. Radyo-Televizyon alanında da benzer bir Merkez çalışmasının önerilmesi; 3. Doğu'dan Batı'ya kültür havzalarımızı içine alacak şekilde "Ahmet Yesevi Uluslararası Film Fonu" adı ile önermeyi uygun gördüğümüz, merkezi İstanbul'da olacak bir film destek ve ortak yapım biriminin hayata geçirilmesi; Dünya Medeniyet Tarihine eserleriyle katkı sunan milli ve tarihi şahsiyetlerimizin uluslararası çapta görkemli sinema filmlerinin yaptırılması; 4. "Lütfi Ömer Akad Sinema Müzesi" adıyla bir sinema müzesinin kurulması; bilgili ve ilgili uzmanlardan oluşan bir kurulla, bu müzenin pedagojisi ve ona uygun olarak mimari tasarımının kararlaştırılması; Türkiye'deki arşivci ve koleksiyonerlerin elinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan sinema tarihi içerikli basılı, görsel-işitsel malzeme ve ekipmanların toplanması; film restorasyonlarının yapılması; film, kitap, dergi, bülten vb. gibi basılı kaynakların hazırlanarak yayınlanması; restore edilen filmlerin müze kapsamında Metin Erksan adına ithafen kurulması önerilen "Metin Erksan Türk Film Arşivi"nin içerisinde kullanıma açılması; 5. Sinema yapımcıları için bir "Film Bankası" kurulması; bu bankanın ülkemizde film yapımının bütün süreçlerinde finansal anlamda projelendirme, kredi ile destekleme gibi film yapımının ticari aşamaların danışmanlık, risk yönetimi ve kazanımlar çerçevesinde görecek biçimde yapılandırılması; |