Yıldırımçakar, hükümet yetkililerini, soruna çözüm üretmeye çağırdı; Örneğin, merkez Bankası piyasadan daha fazla döviz alma yoluyla dövize hareket kazandırabilir dedi.
Yeşim Tekstil Genel Müdürü Şenol Şankaya, Beltan AŞ Genel Müdürü Halil Akgül, Penguen AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Gençoğlu, Özdilek AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Marmarabirlik Genel Müdürü Muzaffer Eren ve Ekmesan AŞ Dış Ticaret Sorumlusu Burcu Barutçuoğlu da, ihracatçı firmaların yaşadığı sıkıntıların 2004 yılı ihracat rakamlarına yansıyacağını belirttiler.
İhracatçı firma temsilcileri, düşük kurun ithalatı teşvik ettiğini, bunun da dış ticaret açığını sürekli büyüttüğünü söylediler.
Kurdaki düşüşün gerçek etkisinin önümüzdeki yıl görüleceğini vurgulayan Yıldırımçakar, Önümüzdeki yılın ihracat siparişleri bu yıldan alınıyor. Bu yılki siparişler de çoğunlukla geçtiğimiz seneden alınmıştı dedi.
İhracatçı firma temsilcilerinin döviz kurundaki düşüşle ilgili görüşleri şöyle:
Yıldırımçakar: Kayıplar yıl sonunda hissedilecek
Düşük kur, dış ticaret açığını büyütüyor. Firma bazındaki kayıplar, aslında ekonominin genel kaybı. Dış ticaretteki açığın boyutları, yıl sonunda olanca ağırlığıyla hissedilecek.
Şankaya: Firmalar kapanma aşamasında
İhracatçı mevcut dolar kurunu baz alarak ve gelecek aylardaki değerini hesaplayarak maliyetini çıkarıyor ve fiyat teklifini veriyor. Doların düşmesi tüm hesaplarını olumsuz etkiliyor.
Üretim maliyetleri Türk lirası cinsinden artarken, gelir dolar bazında düşüyor. Bu durum da birçok işletmenin sermayeden yemesine neden oluyor. İşletmelerin buna uzun süre dayanması mümkün değil. Kapanma aşamasına gelen çok sayıda firma var. Ayrıca, dolardaki düşüşün ithalatı körüklüğü de bir gerçek.
Akgül: Hükümet ihracat politikalarını yeniden değerlendirsin
Dövizdeki düşüşün kronikleşmesi, kar marjlarımızı sıfırladı. Reel kayıplarımız çok fazla. İhracat bu ülkenin bir gerçeği. Dış pazarlara sırt çevirmek diye bir düşünce, hiçbir sanayicinin aklından bile geçmez. Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz.
Hükümetin ihracat politikasına yeni bir bakış açısı getirmesi lazım. Böyle giderse ihracatçının nefesi tamamen kesilecek. Dövizdeki gidişatı hiç iyi görmüyorum. Açıkçası içimde, 1993 ve 2000'de yaşadığımız devalüasyon tedirginliği var.
Gençoğlu: Ek sipariş almıyoruz
Gelinen konjonktürde ihracat stratejimizi ek sipariş almama doğrultusunda yeniden belirledik. Döviz fiyatlarındaki sürekli düşüş, ihracatçının kabusu. Hükümetin ilgili birimlerine, tüm ihracatçı sanayiciler adına sesleniyorum.
Döviz fiyatlarının seyrine müdahale edemiyor olabilirsiniz. Ancak, üretim maliyetlerini ucuzlatmak sizin elinizde. Enerji başta olmak üzere, maliyet kalemlerini makul seviyelere çekin. Bu yöndeki girişiminiz, inanın, bozulan moralleri yerine getirecektir.
Özdilek: İhracat yapmak zorundayız
İhracat yapmak mecburiyetindeyiz. Bunun başka bir alternatifi yok. Önemli olan bu sıkıntılı dönemi elbirliğiyle atlatabilmek. Bu konuda, entegrasyon sürecini tamamlamış firmalar, diğerlerine oranla daha avantajlı.
Dövizdeki düşüş bu şekilde sürdüğü müddetçe, liradan kaynaklanan maliyet farkını ödemede büyük zorluklar yaşarız. Maliyetlerimiz sürekli artarken, gelirlerimizde önemli eksilmeler yaşanıyor. Gelişmeleri sabırla bekliyoruz.
Eren: Rekabet de zorluyor
Dövizdeki olağanüstü düşüş nedeniyle yurtdışı fiyatlarımızı yeniden gözden geçirmemiz gündemde. Dış satışlarımızı euro bazında yüzde 8 oranında artırdık. Bir yandan da kıyasıya rekabet söz konusu.
Fiyatlarınızda bir miktar artışa gitmeniz, rakiplerinizin eline 'koz' verebiliyor. Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Dolar ve eurodaki düşüşün bir süre daha devam etmesi durumunda, yurtdışı fiyatlarımıza ek yüzde 3'lük daha zam yapmayı düşünüyoruz.
Barutçuoğlu: Dolardan euroya geçtik
Uluslararası pazarlardaki satışlarımızı; Almanya, Romanya ve Kazakistan'daki satış temsilciliklerimiz aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Gelinen süreçte öyle inanıyorum ki; her ihracatçı firma, 'nasıl olur da bu olumsuz tablodan az hasarla çıkarız'ın hesaplarını yapmaktadır. Bu gerçekten hareketle biz de, yurtdışı satış fiyatlarımızı, dolar yerine euro üzerinden belirleme kararı aldık. (BB)