İnsan hakları çalışmalarını hem teorik hem de pratik bağlamda geliştirmeyi hedefleyen İnsan Hakları Okulu (İHO), youtube kanalı üzerinden bir dizi başlattı.
Koronavirüs salgını döneminde yaşanan hak ihlallerinin her pazartesi masaya yatırılacağı dizide; cezaevleri, ev içi şiddet gibi acil insan hakları sorunları konuşulacak.
"Karantinada İnsan Hakları"nın ilk bölümünde TBMM'de tartışılmakta olan kanun teklifi bağlamında cezaevlerinde yaşanan ve yaşanacak olan ağır insan hakları ihlallerinin aldığı boyutu ve bu ihlallerin önlenmesi için getirilecek önerileri Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Müdürü Kerem Altıparmak ve TİHV Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile konuşuldu.
İnsan Hakları Okulu hakkında
Kurumlarından ihraç edilen ve çoğunluğunu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile İletişim Fakültesi'nden ihraç öğretim elemanlarının oluşturduğu bir ekip tarafından iki yıl önce hayata geçirildi. İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen bir online uzaktan eğitim atölyesi programı.
Okulun eğitimci kadrosunun önemli bir kısmı ihraçlar öncesinde AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan Hakları Anabilim Dalı'nın öğretim kadrosunu oluşturuyordu. İhraçlarla birlikte bu birim de fiilen sona ermişti.
Akademisyenler o dönem "Bize her yer üniversite" demiş ve bu sözün hakkını vermek üzere dayanışma akademileri, sokak akademileri ya da çeşitli uluslararası kuruluşların fon desteği ile başlatılan projelerde eğitim ve araştırma çalışmalarına devam etmişti.
Bu çalışmalar görevlerinden ihraç edilen akademisyenlerin ardı ardına beraat ettiği Eylül ayı ile birlikte yeniden başladı. (AÖ)