Uykusuzluk ve gerginlik pek çok kişinin şikayeti. Bu yüzden de, özellikle akşam yemeklerinden sonra çay yerine ıhlamur içenlerin sayısı çoğalıyor. Önceki yıllarda daha çok grip ve öksürüğe karşı içilen ıhlamur, artık daha çok tüketiliyor.
Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, organik asitler, şeker, C ve P vitamini reçine ve enzimler bulunuyor. Ihlamuru başka bitkilerle birlikte demleyerek içtiğimizde, kimi hastalıklara karşı daha etkili oluyor. Örneğin; portakal çiçekleriyle birlikte kaynatılıp içildiğinde migrene, naneyle birlikte demlendiğinde mide rahatsızlıklarına iyi geliyor.
Gribe ve öksürüğe karşı
Ihlamurun gribe ve öksürüğe iyi geldiğini bilmeyen yok. Ihlamur çayı, organizmanın savunma gücünü arttırdığı için gribe karşı birebir. Ateşli hastalıklarda ıhlamur çayı aspirin ile birlikte kullanıldığında etkili oluyor. Aspirinle birlikte içilmesi bu hastalıkların atlatılmasında gerekli olan terlemeyi de sağlıyor.
Hazımsızlık ve kabızlığa karşı
Ihlamur tek başına demlenip içildiğinde hazmı kolaylaştırıyor. Biraz kekik, nane ve rezeneyle birlikte demlendiğinde hem mide yanmalarına, hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi geliyor.
Ihlamurun ağrı kesici etkisi ile nanenin sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinden bir arada yararlanmak mümkün. 2 fincan suyun içinde 1 çay kaşığı kurutulmuş nane ile 1 çay kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeğini demleyip, içebilirsiniz.
İyi bir cilt için
Cildinizde lekeler varsa, ıhlamuru suda iyice kaynatıp sıvı yoğunlaştığında lekelere sürüp iyi sonuç alınabilirsiniz. Ihlamuru bu biçimiyle cilt kırışıklıklarına karşı kullananlar da var. Saç bakımında da ıhlamur özlü şampuanların yanı sıra ıhlamur suyu kullanılıyor.
Çiçekleri ve yaprakları kompres halinde kullanıldığında deri kaşıntılarına, yanıklara ve iltihaplara iyi geliyor.
Ihlamur ayrıca göz çapaklanmasını da önlüyor, gözleri dinlendiriyor. Ihlamuru kaynatıp süzdükten sonra, bu suya pamuk batırıp ıslatın. Gözlerinizi kapatıp ıslak pamukla kompres yapın.
Dikkat:
* Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutulup elendikten sonra hava almayan kaplarda ya da poşetlerde korunmalı. Açıkta kalınca kokusu ve etkisi azalır. Açıkta satılan ıhlamur yerine, poşette satılanları tercih etmelisiniz.
* Ihlamuru kesinlikle kaynatmayın. Kaynamış suya katmanız ve 6-8 dakika demlemeniz yeterli.
* Ihlamuru şeker yerine bal ile tatlandırarak içtiğinizde, bronşit ve öksürüğe karşı daha iyi sonuç alırsınız. (AÖ/BA)