Bugün Ankara'da Yüksel Caddesi üzerindeki İnsan Hakları Anıtı önünde buluşan, aralarında Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, Gündem Çocuk Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu'nun da bulunduğu 16 örgüt, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle ortak bir açıklama yaptı.
Ortak açıklamayı okuyan Gündem Çocuk Derneği'nden Sedat Yağcıoğlu, "Dünyanın pek çok yerinde çocuklar işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya kalıyor, kötü koşullarda alıkonuluyor, ölüm cezasına mahkum ediliyor, savaşlar ve silahlı çatışmalarda kendileri ve yakınları öldürülüyor, tecavüz ve işkence gibi korkunç savaş suçlarında mağdur oluyorlar" dedi.
Yağcıoğlu, savaşların en önemli sonuçlarından biri olarak, çocukların çatışmalarda asker olarak kullanıldığı ve yerlerinden edilip mülteci konumuna düşürüldüklerine dikkat çekti.
Milyonlarca çocuğun yoksulluk yüzünden ihmal ve istismara uğradığını, sokaklarda yaşamak zorunda bırakıldığını belirtti.
Türkiye'deki çocukların da dünyadaki tüm çocuklarla birlikte aynı sorunlarla, ihlallerle ve suistimallerle karşı karşıya olduklarını ifade eden Yağcıoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989'da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni Türkiye'nin 1990'da imzaladığını ve bu sözleşmenin 1995'te Türkiye'de de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Sözleşmenin kabulünden bugüne kadar Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin hayata geçmesi yolunda önemli başarılar kaydedilmiş olsa da, halen çocuk hakları konusunda yapılması gerekenler bulunduğunun altını çizen Yağcıoğlu, başta hükümet yetkilileri olmak üzere tüm yetişkinlere şu çağrıyı yaptı:
"Biz aşağıdaki örgütler, bir kere daha başta hükümet temsilcileri olmak üzere tüm yetişkinleri çocuk haklarının bilincinde olarak BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin temel dört ilkesi olan
* Çocuklara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi,
* Çocuğun yaşama ve gelişmesi
* Çocuğun öncelikli yararı ve korunması,
* Çocuğun katılımına ilişkin kalıcı politikalar oluşturmaya,tüm uygulamaları bu yönde geliştirmeye,
* Çocuğa üretilen her hizmeti bu yaklaşımla izlemeye davet ediyoruz."
Ayrıca Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi de stand açarak Yemen'de çocuklara yönelik idam cezalarının sürmesi ve Uganda'da çocukların kaçırılarak savaştırılmasına karşı dünya çapında sürdürülen acil eylem mektupları için imza topladı. Mektuplara destek vermek için tıklayınız.
Çağrı metninin imzacıları şöyle:
Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu, Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Dernegi, Çoluk Çocuk Dergisi, Dostlar Dayanışma Derneği (Genel Merkez ve Ankara Şubesi), FiŞek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı, Gündem Çocuk: Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği, Kök Yayıncılık, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, Sosyal Hizmet Öğrenci Derneği Girişimi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Sağlık Hakkı Hareketi, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (Genel Merkez ve Ankara Şubesi), Uluslararası Af Örgütü-Türkiye Şubesi, Uluslararası Çocuk Merkezi, Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Destekleme Vakfı, İnsan Hakları Derneği. (KÖ/TK)