Hükümet de muhalefet de ifade özgürlüğünün genişletilmesi yolunda adım atmadığı gibi öldürülen gazeteci Hrant Dink'in hedef gösterilmesine hizmet eden TCK'nın 301. maddesini koruma kararlılığında buluşuyor.
BİA Medya Gözlem Masası'nın Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan 15 sayfalık yılın ikinci Üç Aylık Medya Gözlem Raporu çoğu gazeteci 207 kişiyle ilgili bilgiler içeriyor, yerel mahkemelerde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan 17 davayı da ele alıyor.
Rapor, ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri "saldırı ve tehdit", "gözaltı ve tutuklamalar", "dava ve girişimler", "düzenleme ve hak aramalar", "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi", "Sansüre tepkiler" ve "RTÜK uygulamaları" başlıklarıyla sunuyor.
Dört yeni dava
İktidar ve muhalefet öldürülen gazeteci Hrant Dink'in hedef gösterilmesine hizmet eden TCK'nın 301. maddesini koruma kararlılığında hemfikirdi.
Rapor, son üç ayda 301. maddeden 12, "kin ve düşmanlığa tahrik" başlıklı 216. maddeden beş, "terör örgütü propagandası" iddiasıyla da dört olmak üzere 21 davanın sürdüğünü bildiriyor. Bu kapsamda yılın ilk üç ayında 12 gazeteci ve aktivist hakkında dava açılmıştı.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın şikayetiyle Ahmet Şık ve Lale Sarıibrahimoğlu hakkında "askeri kuvvetleri aşağılamak" iddiasıyla 301. maddeden üçer yıl hapis istemiyle dava açıldı. 24 Ekim'de başlayacak yargılamanın gerekçesi Şık'ın kapanan "Nokta" dergisinde Sarıibrahimoğlu'yla yaptığı "Asker iç güvenlikten elini çekmeli" başlıklı söyleşi..
Adıyaman "Gerger Fırat" gazetesi sahibi Hacı Boğatekin yayımladığı"Türkiye Yanlış Yaptı" başlıklı imzasız yazı yoluyla "devleti alenen aşağılamak" iddiasıyla 25 Temmuz'da yargı önüne çıkacak.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi eski başkanlarından avukat Eren Keskin, 2004'te, kadınlara cinsel şiddeti eleştirdiği "Kadın, Toplum ve Aile" panelinde "Kürdistan" ifadesini kullandığı için "kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla yargı önüne çıkacak.
Yargılanmak için 13 ay tutuklu bekleyiş
Diyarbakır "Söz TV ve Gazetesi" haber müdürü Sait Bayram ve muhabiri Fırat Avcı Hakim Mehmet Yücel Kurtoğlu'nun "Rüşvet aldığı için sürgün edildiği" haberi nedeniyle tutuklandılar. Dava 20 Temmuz'da başlıyor. Önceki dönemde Batman'da gazeteci Sinan Kara ve Afyonkarahisar'da "Emirdağ" gazetesi sorumlu müdürü Mustafa Koyuncu da aynı iddialarla tutuklanmıştı.
Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) örgütüne yönelik "Gaye" operasyonunda tutuklanan 23 kişiden "Özgür Radyo" yayın koordinatörü Füsun Erdoğan, "Atılım" gazetesi Yayın yönetmeni İbrahim Çiçek ve yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, ilk kez 26 Ekim'de hakim karşısına çıkacak. Böylece, yargılanmak için 13 ay tutuklu beklemiş olacaklar.
Medya temsilcilerine karşı 17 saldırı, 6 tehdit
Habercilere yönelik en ağır fiziki saldırılar 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında İstanbul Taksim'de yaşandı. Muhabirler Cumhuriyet'ten Alper Turgut, Vatan'dan Bülent Ergün, Radikal'den Demet Bilge Ergün, Umay Aktaş, Timur Soykan ve İsmail Saymaz, "Cumhuriyet Pazar" dergiden görsel yönetmeni Aynur Çolak ve editör Berat Günçıkan, Kanal D'den İhsan Yıldız ve "Su TV"nin bir kameramanı güvenlik kuvvetlerinin cop, tekme ve yumruklarının hedefi oldu. Yüzlerce haberci, polis ve Valiliği bir yürüyüşle protesto etti.
Son üç ayda 17 saldırı ve 6 da tehdit vakası yaşandığını bildiren BİA, basına saldırıların daha fazla "cezasızlık kültürü"ne hizmet etmemesi için sorumluların ivedi şekilde tespit edilip cezalandırılmasını talep ediyor. 2007'nin ilk üç ayında ise toplam 9 yayın kuruluşu saldırıya uğramıştı.
AİHM mahkumiyetleri üç ayda 8 kata çıktı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu dönemde 25 "ifade özgürlüğü" başvurusunda Türkiye'yi toplam 78 bin 250 avro (140 bin 430 YTL) tazminata mahkum etti. Türkiye 2006'da toplam 398 bin YTL tazminata mahkum olmuştu. Yılın ilk üç ayındaki toplam tazminatın 18 bin YTL olduğuna göre Türkiye mahkumiyetleri üç ayda sekiz katı arttı.
İyi haberler de var...
Ortaca Mahkemesi, Dalaman'da MOPAK Kağıt-ve Karton Şirketinin Muğla'da yayımlanan "Güney Ege" gazetesinden 300 bin YTL tazminat istediği davayı reddetti.
Başbakanın "Reco Kongo Kenesi Türkiye'nin Anasını Ağlatıyor" karikatüründe "kişilik haklarına saldırı" gerekçesiyle Leman Dergisi'ne açtığı 25 bin YTL'lik tazminat davası kabul edilmedi..
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "BirGün" gazetesi ve yazar Saruhan Oluç hakkında açtığı 50 bin YTL'lik tazminat davası da reddedildi...(EÖ)