İnsan Hakları Derneği (İHD) Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu'nun ateşli silahını kullanarak Abdullah Aydan'ı öldüren uzman çavuş G.Y.'ye beraat kararı vermesinin, "yargısız infazlara davetiye çıkarmak" olduğunu açıkladı.
Mahkeme, Siirt'te, 2005'te bir basın açıklaması yapan grupla polis arasındaki çatışmanın ortasından kalan askeri araçtan silahını çıkararak tek seferde yedi kurşun ateşleyen G.Y. için "Ölüme yönelik sözlerle de desteklenen fiili saldırının ağırlığı, uyarılara karşı artarak devam etmesi ile bölgenin özellikleri bütün olarak göz önüne alındığında, yasal savunmada sınırın mazur görülebilecek bir korku ve telaşla aşıldığının kabulü gereklidir" diyerek beraat kararı vermişti. Kararın temyiz olanağı bulunmuyor.
İHD, Yargıtay Genel Kurulu'nun bu kararla, her koşulda korunması gereken yaşam hakkını koruyacak yerde, ideolojik tutum takındığını, hukukun üstünlüğü yerine devletin "kutsal çıkarlarını" savunduğunu vurguladı.
"Yargı reformunu bir an önce gerçekleştirin"
İHD, hükümetten yargı reformunu bir an önce gerçekleştirmesini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun bir yargı yapılanmasını hayata geçirmesini istedi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin Uğur Kaymaz'ı öldüren özel timlerle ilgili verilen beraat kararını onamasını, 9. Ceza Dairesi'nin Şemdinli davasını askeri mahkemeye göndermesini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun çocukların Terörle Mücadele Yasası kapsamında "örgüt üyeliği"nden yargılanacağına dair kararlarını da anımsatan İHD, şöyle dedi:
"Bu vahim gidişat, bırakın hukuku, hiçbir vicdana sığmaz. Demokratik ülkelerde yüksek yargı temel hak ve özgürlüklerin en önemli ve etkili koruyucusudur. Yargıtay'ın son kararları demokratikleşme hedefinden ne kadar uzaklaşıldığını da gösteren önemli örneklerle doludur."
Türkiye yaşam hakkı ihlalini soruşturmamaktan defalarca mahkum oldu
İHD, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) en çok mahkum olan ülke olduğunu da anımsattı.
AİHM'nin geçen hafta açıkladığı 50 yıllık istatistiklerine göre, "yaşam hakkının ihlali"yle ilgili verilen 146 karardan 66'sı Türkiye hakkında. Yaşam hakkının hiçe sayıldığı durumların soruşturulmadığının tespit edildiği toplam 223 karardan 120'si de Türkiye'yle ilgili.
Türkiye, hakkında verilen 1.939 karardan 1.676'sında mahkum oldu. 204 dosya "dostane çözüm"le sonuçlandı; ihlal olmadığına karar verilen dosya sayısıysa yalnızca 37. (TK)