Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Ulusal Komitesi ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) önümüzdeki günlerde düzeyecekleri etkinliklerin ortak temasını oluşturuyor.
Düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında "Medya Açmazları"nı gündeme getiren İHD İstanbul Şubesi, Beyoğlu Galatasaray'daki Eczacılar Odası'nda "Emret Yazalım" konulu bir panel düzenliyor.
İHD panelinde Zarakolu, Horuz, Genç, Köklü konuşmacı
23 Kasım (Pazar), saat 13.30'da gerçekleştirilecek etkinlikte yayıncı PEN Türkiye Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu, gazeteci Memik Horuz, Gündem gazetesi yayın yönetmeni Yüksel Genç ve Sabah gazetesinden iten çıkarılan Nuh Köklü konuşmacı olacak.
Etkinlik duyurusunda "Muhalif medyaya baskı ve zor uygulanırken büyük medyanın koruma kollama altında olması bir medya açmazıdır" tespitine yer veriliyor.
TGC geniş katılımla sorunları tartışmak istiyor
TGC de, aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) da bulunduğu diğer tüm basın kuruluşlarının yöneticileriyle medyadaki son gelişmeleri 25 Kasım (Salı), saat 19.00'da düzenleyecek bir toplantıda değerlendirecek.
Toplantıya geniş katılım sağlanması için gazetecilere çağrı yapan TGC Yönetim Kurulu, toplantının Cağaloğlu'ndaki Burhan Felek Konferans Salonu'nda yapılacağını açıkladı.
IPI Türkiye'den basın özgürlüğü atölyesi
IPI Ulusal Komitesi de, 24 Kasım'da, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik artan ihlallerin dünyada rastlanan diğer baskılarla karşılaştırıldığı bir atölye çalışması gerçekleştirilecek.
Toplantıya, Dünya Basın Özgürlüğü Dergisi eski editörü olan ve basın özgürlüğüne ilişkin hukuki konularda ve Afrika kıtasında basın özgürlüğünün durumu konusunda uzman olan IPI direktörü David Dadge de konuşmacı olarak katılacak.
BİA: 77'si gazeteci 116 kişi "düşünce" sanığı
Son dönemde, askeri nitelikli yayın yasakları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer hükümet üyelerinin basına açtıkları tazminat davaları ve Ceza Yasası (TCK) ve Terörle Mücadele Yasası'na (TMY) dayanılarak açılan davaların yoğunluğu tartışılıyor.
31 Ekim'de "Devlet Güvenliği İfade Özgürlüğünü Rehin Aldı" başlığıyla son Medya Gözlem Raporu'nu yayımlanan BİA Medya Gözlem Masası, Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında 77'si gazeteci 116 kişinin, görüşleri ve devlet odaklı hak ihlallerini haberleştirmeleri nedeniyle 73 ayrı davadan yargılandığını duyurmuştu.
Bu dönemde 36 kişinin, 301. maddeden yargılandı. Raporda, "Gazetecilere yönelik suçlar cezasız kalıyor; askeri nitelikli sansür girişimleri artıyor" denilmişti.(EÖ)