*Fotoğraf: 19 Ağustos 2019'ta İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınan ve yerilerine kayyım atanan Adnan Selçuk Mızraklı (22 Ekim 2019'tan beri tutuklu), Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine kayyım atanmasının ikinci yılında yazılı açıklama yaptı.
“15 Temmuz 2016’dan sonra Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin askıya alındığı” vurgulanan açıklamada özetle şöyle denildi:
"Seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıracak uygulamalara, 2016 yılında DBP’li 95 belediyeye kayyım atanarak başlandı.
31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel seçimler ve sonrasında da bu süreç aynı şekilde tekrar edildi.
19 Ağustos 2019'da halkın büyük çoğunluğunun oylarını alan 3 büyükşehir, 5 il, 33 ilçe ve 8 belde olmak üzere toplam 49 belediyenin belediye eş başkanları çeşitli suçlamalarla görevden alınıp yerlerine kayyım atantı.
Bu süreçte 24’ü resmi seçilen olmak üzere toplam 31 belediye eş başkanı tutuklandı. 86 belediye Meclis Üyesi görevden alındı.
TIKLAYIN-"Diyarbakır'a Kayyum Hazırlığı Seçimden 1 Gün Sonra Başladı"
"Kriminalize edilmeye çalışıldı"
Dikkat çekici olan bir konu da, halkın iradesi ile seçilen kadın seçilmişlerin eş başkanlık gibi gerekçelerle suçlanmaları ve görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasıdır.
Bu durum yaşatılan genel antidemokratik kararların yanında eklenen hukuksuzluğun siyasette kadın kimliğinin hedef alındığını gösteriyor. Demokratik yönetimlerde var olan eş başkanlık sistemi, son dönemde evrensel hukuk kurallarına aykırı bir şekilde yorumlanarak kriminalize edilmeye çalışıldı.
TIKLAYIN-Türk, Mızraklı ve Özgökçe'den Avrupalı Belediye Başkanlarına Mektup
"Hukukun inandırıcılığı azaldı"
Belediyelerin başkan ve meclis üyelerine yönelik kayyım atamaları; demokrasinin ve hukuk devletinin temeli olan 'serbest seçim ile seçme ve seçilme hakkına' açık bir müdahaledir. Ve bu durum devletin tüm organlarının uyması gereken bir ilke olan temel hak ve özgürlüklere saygı ilkesine aykırılık teşkil ediyor.
Kayyım atama işlemleri ile belediyelerin idari özerkliği yani seçilmişler yerine atanmışların tayin edilmesi açık bir şekilde mevcut hukuk anlayışının toplum nezdinde inandırıcılığını ve güvenini tartışılır duruma getirildi.
TIKLAYIN-Mardin'e de Kayyum İçin Seçimden Bir Gün Sonra Harekete Geçilmiş
"Demokrasi ortadan kalktı"
Belediyelere kayyım atanması ve kayyımların 'belediyenin karar organı olan' belediye meclislerini fesih etmeleri sonucunda halkın/yurttaşların yönetime katılmasının asgari demokratik zemini ortadan kaldırılmıştır. Belediyelerin 'seçilmiş bir belediye yönetimi ve belediye meclisi” tarafından yönetilmesi ilkesi' askıya alınmış/gasp edilmiştir." (RT)