İHD İstanbul Şubesine polislerin gönderdiği imzasız mektuplarda ifade edilen ağır çalışma koşullarına ilişkin basın açıklamasını, İHD İstanbul Şube Başkanı Kiraz Biçici yaptı. Açıklama, Abdulkadir Aksu ile Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydınlara gönderildi.
İnsan haklarının savunulmasına yönelik mücadeleleri boyunca hep güvenlik güçleri ile karşı karşıya geldiklerini ve çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirten Biçici, İHDye yapılan başvuruların çoğunluğunu da güvenlik güçlerinin neden olduğu ihlallerin oluşturduğunu hatırlattı.
Peki niçin insan hakları ihlalleri ve uygulamaları, intiharlar ve cinayetlerle güvenlik güçleri gündeme geliyor? diyen Biçici, bu sorunun cevabının güvenlik güçlerinin çalışma koşulları ile yakından ilişkili olduğunu vurguladı.
Güvenlik güçlerinin çalışma koşullarının insanileştirilmesi tüm toplumun yararına olacaktır. Aksi taktirde sistem meydana gelen tüm insan hakları ihlallerinin nedeni olarak sadece güvenlik güçlerini göstermeye devam edecektir diyen Biçici, toplu sözleşmeli, grevli, sendikalı çalışma hakkı, herkesin hakkıdır dedi.
Güvenlik güçlerinin sorunları
Biçici, güvenlik görevlilerinin İHDye bildirdiği sorun ve şikayetlerini şöyle sıraladı:
* Sürekli toplumun değişik katmanlarındaki insanlarla temas halinde olmalarına ve meydana gelen olaylardan etkilenmelerine rağmen psikolojik yardım alamamaları.
* Çalışma ve mesai saatlerinin fazlalığının neden olduğu, ailelerine fazla zaman ayıramamak, sosyal faaliyetlere katılamamak gibi sorunların yarattığı toplumsal baskı.
* Meydana gelen olayların hemen ardından amirlerden gelen bu işin faillerini hemen bulun baskısı
* Çalışma koşulları ve şartlarının tartışılabileceği bir zeminin olmaması, sendika, dernek vb örgütlenmelere katılamamak ve toplumdan tecrit edilmek.
* Çalışma koşullarının ağırlığından kaynaklı intiharlar.
* Maaşların düşük ve yetersiz olması, fazla mesai.
Güvenlik güçlerinin hakları da ihlal ediliyor
Bu sorunlarla bakıldığında toplumla sürekli yüz yüze olan ve güvenliği sağlamakla yükümlü görevlilerin de aslında insan hakları ihlallerine maruz kaldığı görülmektedir diyen Biçici, şunları söyledi:
* Tüm dünyada güvenlik güçleri çalışma şart ve koşullarını belirleyen dernek ve sendika gibi örgütler vardır. Bu örgütler, güvenlik güçleri adına devletle masaya oturur ve çalışma şart ve koşullarını belirler.
* Türkiyede de 1980e kadar güvenlik güçleri derneklere üye olup dernek kurma hakkına sahipken, 12 Eylül Anayasası güvenlik güçlerinin örgütlenmesine kısıtlama getirerek, bu haktan mahrum bırakmıştır.
* Bizler insan hakları savunucuları olarak; tüm çalışanların insani çalışma şartlarına ve toplu sözleşmeli sendikal örgütlenme hakkına sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle; Güvenlik güçlerinin maruz kaldığı fazla mesai, düşük ücret uygulamasından vazgeçilmelidir.
* Güvenlik güçlerinin sorunlarının tartışılacağı ve çözümler üretebileceği sendikal örgütlenmelere izin verilmeli, baskıların nedenleri ortadan kaldırılmalı, sosyal yaşama adapte olmaları sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. İnsan hakları ihlallerinin odağında bulunan ve bu nedenle sürekli eleştirilen güvenlik güçlerinin insani çalışma koşullarının sağlanmalıdır. (BB)