İnsan Hakları Derneği (İHD) Kürt sorununda demokratik çözüm için diyalog ve müzakere sürecini desteklediğini açıkladı.
İHD Genel Merkezi'nin yazılı açıklamasında, siyasal iktidarın onayı doğrultusunda devlet yetkililerinin İmralı Cezaevi'nde PKK Lideri Abdullah Öcalan'la görüşmeye başlaması "önemli ve sürdürülmesi gereken bir girişim" olarak değerlendirildi. Dernek, sorunun çözümü konusundaki tavsiyelerini şöyle sıraladı:
* Devlet, Kürtler başta olmak üzere ülkede yaşayan tüm grupların kimlik ve kültür haklarını Anayasal güvence altına alınmasını öngören bir politika değişikliğine gitmeli.
* Çözüm sürecinin gelişebilmesi için başlayan diyalog ve istişare ortamının müzakereye dönüşmesi gerekli. Müzakerelerin başlayabilmesi, toplumda bir barış ortamının sağlanması, akan kanın durması için de kalıcı bir çatışmasızlık ortamı sağlanmalı.
"Askeri ve siyasi operasyonlar durmalı"
* Bunun için devlet her türlü askeri ve siyasi operasyonlarını durdurmalı, PKK de kalıcı bir eylemsizlik ortamına girmeli. Bununla birlikte açık veya gizli bir ateşkes ortamı sağlanmalı ve müzakerelerde uzlaşma sağlanması halinde PKK'nin silahlı güçlerini sınır dışına çekmesinin koşulları yaratılmalı.
* Kalıcı çatışmasızlık ortamının yaratılması ile birlikte ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, ciddi bir demokratikleşme sürecinin yaşanması gerekir.
"TMK kaldırılmalı"
* Hükümetin kamuoyuna deklare ettiği 4. yargı paketi diye bilinen demokratikleşme paketinde, tutuklanmanın istisna haline getirilmesi, ifade özgürlüğü önünde engel olan TCK maddeleri ve TMK'nın kaldırılması ve özel yargılama biçimlerine son verilmesi gerekli.
* Örgütlenme özgürlüğü bağlamında seçim ve siyasal partiler kanunun acilen değiştirilmesi sağlanmalı. BDP milletvekillerinin dokunulmazlığı konusunun gündemde tutularak siyasi gerilim ortamına son verilmesi sağlanmalı.
"Öcalan'ın koşulları düzeltilmeli"
* Diyalog ve müzakere yöntemi en önemli konulardan biri. Devlet yetkililerinin İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishane'de tek kişilik odada tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan'la müzakere yapabilmeleri için, Öcalan'ın hapishane koşullarının düzeltilmesi, üzerindeki tecridin kaldırılması ve müzakere yürütebilmesi için örgütü ile ilişki kurmasına olanak sağlayacak bir uygulama içerisine girilmeli.
* Devlet yetkilileri Öcalan/KCK yetkilileri ile görüşürken, Meclis bünyesinde Anayasal ve yasal çözümler konusunda paralel ve eş zamanlı müzakere yürütülmeli, bu müzakerelerde AKP ve BDP'nin yanı sıra CHP de dahil edilmeli. Kürt sorununun Anayasal çözümü konusunda parlamento aktif bir tutum içerisinde hareket etmeli.
* Müzakere sürecinde şiddet kültürü ile baş etmek, olası provokasyonları önlemek, linç teşebbüslerinin yaşanmamasını sağlamak için toplumsal tüm kesimlerin barış dilini kullanması konusunda gerekli hassasiyetlerin gösterilmesi gerekir. Yıllardır medyada ihmal edilen barış dilinin nihayet kullanılmaya başlanması önemlidir. (AS)