İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, bugün yaptığı basın açıklamasıyla “OHAL’i olağan hale getiren yasa teklifi geri çekilsin” dedi.
7 kez süresi uzatılan ve 2 yıl yürürlükte kalan OHAL boyunca, yasal sınırlar aşılarak pek çok kanunda kalıcı düzenlemeler yapıldığını hatırlatan İHD, 16 Temmuz’da Meclis’e sunulan 25 maddelik Kanun Teklifi’nin, OHAL’in hükümete sağladığı olağanüstü yetkiler ile hak ve özgürlükler üzerindeki baskının OHAL koşullarında olduğu gibi devamını sağlamak gayesini taşıdığını ifade etti.
İHD, kanun teklifiyle seyahat hakkı, çalışma hakkı, adalete erişim hakkı, toplanma ve gösteri hakkı, ifade özgürlüğü gibi hakların hedeflendiğini söylerken, gözaltı süresinin uzatılması ve arama el koyma prosedüründe yetkinin kolluğa verilmesinin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal edeceği gibi işkencenin artmasına da zemin oluşturacağını belirtti.
TIKLAYIN - OHAL'i Gereksizleştiren 25 Maddelik Teklifte Ne Var?
"Telafisi imkansız sonuçlar doğmadan yasa teklifinin geri çekilmesi" için çağrı yapan İHD, yasa teklifinin getirdiği değişiklikleri şöyle özetledi:
Teklifin 1. Maddesi Valinin yetkilerini artırıyor ve valilik kararı ile seyahat hakkının kısıtlanması, belli yasak bölgeler ilan edilmesi ile toplanma özgürlüğünün kısıtlanmasına olanak veriyor. Önleme araması başlıklı 2. Madde, arama ve el koyma işlemlerinde kolluk amirine yetki veriyor. 8. maddesinde 2911 sayılı yasanın 6.ve 7. Maddelerinde değişiklik yapılarak, 6. Maddeye, “genel asayişi bozmayacak”, “ vatandaşın günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak” ibareleri eklenmiş ve 7. Maddenin ikinci fıkrası açık yerlerdeki toplantıları “gecenin başlamasıyla” izne tabi hale getirmiştir. Bu düzenlemenin ulusal ve uluslararası mevzuat ve yargı kararlarına aykırı olması bir yana Anayasa Mahkemesinin 28.9.2017 tarihli toplantısında görüştüğü ekte sunduğumuz kararı ile iptal ettiği konulara dair olması dikkat çekicidir. 11. Maddesinde gözaltı sürelerine ilişkin tek başına işlenen suçlarda 48 saat, toplu işlenen suçlarda 4 gün olarak belirlenmiş ve 2 şer defa sürenin uzatılmasına ve bu şekilde gözaltı süresinin 12 güne uzamasına imkân sağlanmıştır. Tutukluluk itirazlarının ve tutukluluk durumunun incelenmesinin CMK 105. Ve 108. Maddeye aykırı olarak dosya üzerinden karara bağlanmasına ve aynı soruşturma nedeniyle kişinin tekrar ifadesine başvurulması gerektiğinde bu işlemin savcı emri ile kolluk tarafından yapılmasına da olanak tanınmaktadır. Halen, Anayasanın 19. Maddesinde gözaltı süresi en çok 48 saat ve Ceza Muhakemesi Kanunu(CMK) 91.maddesinde bu süre 24 saat ve toplu suçlarda hâkim kararı ile 3 kez birer gün uzatılarak 4 gün. Yasa teklifi ayrıca; Bakanlık onayı ile kamu personelinin ihraç edilmesine, askeri personelin aranması ve bilgisayar benzeri eşyalarına el konulmasında yeni ve yargı teminatını zayıflatan düzenlemeler içermektedir. Teklifin 19. Maddesi, kamu görevindeyken ihraç edilenlerin başvurularını değerlendiren OHAL İşlemleri inceleme Komisyonu tarafından görevlerine iade edilenlere ilişkin düzenlemeler içermektedir. Yönetici düzeyde bulunanlar bu görev yerine daha alt bir görevden başlatılacaklar ve mağduriyetlerine neden olan işlemler aleyhine tazminat davası açamayacaklar. |
(ÇT)