İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nden avukat Serdar Çelebi, derneğin Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'in tutukluluğunun kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını bianet'e açıkladı.
Erbey, KCK operasyonu kapsamında 24 Aralık 2009'da gözaltına alınmış, 26 Aralık'ta aralarında Barış ve Demokrasi Partili yedi belediye başkanının da bulunduğu 23 kişiyle birlikte Diyarbakır'da tutuklanmıştı.
Avukatları, Erbey'in tutuklanmasına itiraz ettiler. Ancak mahkeme, yıl sonunda verdiği kararda Erbey'in tutukluluğunun devamına karar verdi. Çelebi'nin verdiği bilgiye göre, şu an Erbey'in tutulduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi, aşırı kalabalık durumda.
Dosyanın içeriği hâlâ bilinmiyor
Çelebi, Erbey'in tutuklanmasıyla ilgili soruşturma dosyasının içeriğini "gizlilik" kararı nedeniyle hâlâ bilmediklerini, ancak tutuklama için gerekli koşulların hiçbirinin oluşmadığına dikkat çekti:
"Tutuklama en son başvurulması gereken bir yoldur. Kaçma şüphesi, delil karartma ihtimali olmalı. Örneğin yurtdışına çıkışı engellemek de bir yoldur. Ama bu, 2007'den beri yürütülen bir soruşturma. Erbey'in kaçmayacağı açık. O bir avukat, İHD'nin Başkan Yardımcısı."
İnsan hakları savunuculuğu suçlama dayanağı oldu
Çelebi, belli olan tek suçlamanın "KCK üyeliği" olduğunu, Erbey'in ifadesinde bunu reddettiğini dile getirdi. "Suçlamaya dayanak olan bilgileri sorulan sorulardan anlayabiliyoruz. Bunların hepsi Erbey'in insan hakları savunuculuğu ve İHD faaliyetleriyle ilgili."
İfade metninden anlaşıldığına göre, savcılık Erbey'in konuşmalarını, basın açıklamalarını, katıldığı Türkiye dışındaki toplantıları, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in avukatlığını yapmasını ve dernek şubesiyle ilgili banka işlemlerini soruyor.
İHD'nin bilgisayar diskleri hâlâ geri verilmedi
Çelebi, İHD Diyarbakır Şubesi'nin bilgisayarlarından alınan sabit sürücülerin (bilgisayarda bilgilerin depolandığı birim) hâlâ Diyarbakır Emniyeti'nde olduğunu, geri verilmediğini de söyledi.
"İnceleme için bir an önce bilgilerin kopyasının alınıp bu sürücülerin geri verilmesi gerekiyordu. Ama yapılmadı. İHD Diyarbakır Şubesi'nde şu an herkes tek bir bilgisayarı paylaşıyor. Her yıl hazırladığımız hak ihlalleri raporlarını bu yüzden hazırlayamıyoruz. Gelen başvurularla ilgili işlemleri yapamıyoruz." (TK)