bianet'in görüştüğü İHD Genel Sekreteri Nejat Taştan, proje kapsamında, öncelikle mayınla ilgili riskli bölgelerin haritasını oluşturduklarını, haritanın sayısal ortama aktarılmasıyla birlikte, en riskli bölgelerdekilerden başlayarak çocuklara ve yetişkinlere mayından korunma eğitimi vermeye başlayacaklarını açıkladı.
Taştan, 15 Mayıs'a kadar kamuoyuna duyurmayı planladıkları projenin bileşenlerini şöyle sıraladı:
* Mayın risk haritasının tamamlanması
* Mayından korunmayla ilgili eğitim belgeselinin hazırlanması
* Riskli bölgelerde çocuklara ve yetişkinlere korunma eğitimi verilmesi
* Milli Eğitim Bakanlığı'yla işbirliği yapılarak köy okullarında bir saat korunma eğitimi verilmesi
* Mayın mağdurlarının öykülerinden oluşan bir belgesel hazırlanması
Taştan: Mayınlı yerleşim bölgeleri görmezden geliniyor
Taştan, projenin üst hedefinin Türkiye'de bir mayın eylem planının oluşturulması, yasal düzenlemelerin yapılması ve bunun için kamuoyu oluşturulması olduğunu söyledi.
Dernek, bunun için, kampanyanın sonuçlarını ve belgeselleri milletvekilleriyle paylaşmayı da planlıyor.
"Sınır bölgelerinin mayınlı olduğu bilinir ve konuşulur. Ama asıl görmezden gelinen, sivillerin erişimine açık yerleşim alanlarının riskli bölge haline gelmiş olması. Temizleme çalışmalarında hep sınır bölgeleri gündeme geliyor, yerleşim bölgelerinden söz edilmiyor."
"Köye geri dönüşten önce mayın temizliği şart"
İHD'nin oluşturduğu haritada, yoğun risk bölgelerini Mardin, Siirt, Hakkari, Diyarbakır'ın bir bölümü, Hatay ve Tunceli olarak sıralayan Taştan, boşaltılmış köylere de dikkat çekiyor.
"Çalışmalarımızdaki ilk tespitlerden biri, boşaltılmış köylerin etrafında çok sayıda vakanın olması. Köye geri dönüşlerden önce bu bölgeler mutlaka taramadan geçmeli." (TK)