Fotoğraf: akebi.de
İnsan Hakları Deneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon'u bir önceki ayda medyada öne çıkan ırkçılık ve ayrımcılık örneklerini basın ve kamuoyu ile paylaştığı bülten dizisini Aralık'ta da sürdürdü.
İHD bu çalışmasıyla ırkçılık ve ayrımcılık konusunda farkındalık yaratmayı ve duyarlılığı artırmayı amaçlıyor.
Aylık bültenler, medyaya yansıyan bazı olaylar içinden "medyadaki ırkçı pratikler ve söylemler" çerçevesinde göze batan haberler arasından komisyonun seçtiklerinden oluşturuluyor.
İHD Aralık bülteninde yer alan "ırkçılık ve ayrımcılık örnekleri" ticari TV'ler, sosyal medya hesapları ve hak haberciliği yapan kuruluşlara yansıyan haberler ve olayları kapsıyor
ATV'de Kürtçeye sansür
Uzun süre kızını göremeyen Besime isimli kadın kızına ağlayarak sarıldığı sırada duygularını Kürtçe konuşarak ifade etmeye başlayınca ATV yayının sesini kesti.
Besime, kızıyla Kürtçe konuştuğu sırada kızı Gülay ise "Annemin fazla Türkçesi yok" dedi. Kızı, Kürtçe "ciğerim yanıyor" dediğini tercüme etti.
Uzun süre yayının sesi kapalı kalınca program sunucusu Esra Erol, "Besime Teyzeciğim kızın için üzüldüğünü biliyorum, ama söylediklerini ben de anlamak istiyorum" dedi. Erol'un uyarısı sonrası anne Besime Türkçe konuşmaya başladı. (bianet.org)
TIKLAYIN- ATV'de Kürtçe konuşmaya sansür
Somalilerin işyeri SAAB Cafe sonunda kapatıldı
Ankara Kızılay'da Somalililer tarafından işletilen ve daha önce aylarca süren polis baskısı nedeniyle tabelasını defalarca değiştiren SAAB Cafe'nin işletme sahibi Muhammed İsa Abdullah, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda restoranın kapandığını duyurdu.
Abdullah'ın tvitini alıntılayan Messi Karakaya da, "Artık bizden kurtuldunuz ve bütün sorunları çözdünüz. Teşekkürler" ifadelerini kullandı.
Kızılay'daki restoran Mayıs ayından bu yana polisin baskısı altındaydı. Polisin, "Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz" diyerek gözaltına aldığı restoran işletmecilerinin bazıları dükkanlarını kapatmıştı. Muhammed İsa Abdullah hakkında da 23 Temmuz'da sınır dışı kararı verilmişti. Abdullah, 20 Eylül'de gözaltına alınmış, 25 Ekim'de serbest bırakılmıştı. (gazete duvar)
TIKLAYIN-Hedef gösterilen Saab Cafe kapandı: Artık bizden kurtuldunuz
Cem Garipoğlu üzerinden
sosyal medyada antisemitik paylaşımlar
Avlaremoz'un verdiği habere göre İstanbul'da 13 yıl önce Münevver Karabulut'u vahşice öldüren ve cezaevinde intihar eden Cem Garipoğlu'nun mezarının açılması talebinin reddedilmesi sosyal medyanın gündemine geldi. Garipoğlu ile ilgili paylaşılan mesajlar arasında antisemit içerikliler de bulunuyor.
Bunlardan ikisi şöyle:
"Fanatik Yahudi tarikatının kasap üyesi Cem Garipoğlu evlerinin önündeki güvenlik kamerasına göre testereyi ve ancak bir işkencede kullanılabilecek bazı gereçleri cinayete çok yakın bir zamanda almış, cinayete katılanlarla birlikte taşımışlar, planlı bir feodal törensel var.""Cem Garipoğlu yaşıyor. Kendisini MOSSAD ajanları kaçırıp Kudüs'e götürdü ama herkes onu öldü bildi. Cem Garipoğlu şu an üyelerinin gizli olduğu Büyük İsrail Mason locasının koruması altında." (avlaremoz.com)
Amedsporlu oyunculara
İstiklal Marşı nedeniyle gözaltı ve ceza
Amedspor-Menemenspor maçında İstiklal Marşı okunduğu sırada ayağa kalkmadıkları gerekçesiyle gözaltına alınan epilepsi hastası Zana Efe ile 8 kişi, yurtdışı yasağı, statta maç izleme yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
Aralarında epilepsi hastası Zana Efe'nin de bulunduğu çocuk ve gençlere, "Devletin egemenlik alametlerini aşağılama" suçlaması yöneltildi. Savcılıkta ifadeleri alınan 9 kişi, adli kontrol talebiyle serbest bırakılması için nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderildi.
Gece saatlerine kadar ifade işlemleri süren 9 kişi, yurtdışı ve statta maç izleme yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. (Mezopotamya Ajansı)TIKLAYIN-Marş okunurken ayağa kalkmayan epilepsi hastasına 'maç yasağı'
İGDAŞ 500 bin mülteciye doğal gaz sağlamayacak
İGDAŞ, mültecilere sağlanan geçici koruma mevzuatı kapsamındaki kişilerin belgelerini abonelik işlemleri için artık kabul etmeyeceğini açıkladı. Bu açıklama, geçici koruma kapsamında olan 500 bin kişinin kışı soğukta nasıl geçireceği sorusunu ortaya çıkardı.
Ortadoğuhaber'e İGDAŞ'ın aldığı karar ile ilgili olarak görüşlerini bildiren ve adının gizli tutulmasını isteyen geçici koruma statüsünde bulunan bir kişi, "İGDAŞ'ın aldığı bu karar bizi çok mağdur edecek. Kış geldi. Küçük çocuklarım var. Büyük bir endişe içerisindeyiz. Benim gibi olan binlerce aile var. Bu insanlar bu karar karşısında mağdur olacak. Yetkilerden yardım bekliyoruz" dedi.
İstanbul Göç İdaresi Müdürlü ise konu ile ilgili araştırma yaptıklarını belirtti. (Orta Doğu haber)
TIKLAYIN-İGDAŞ, 500 bin kişiyi mağdur etti!
Ugandalı Wahab Kenyatta hukuksuz
bir şekilde Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle "Kenyatta neden hukuksuz bir şekilde 58 gündür GGM'de tutuluyor?" şeklinde soru önergesi verdi.
Eskişehir'de 31 Ekim'de Genel Bilgi Taraması (GBT) esnasında ikâmet bilgileri konusunda bir sorun olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Ugandalı Wahab Kenyatta, 2 Kasım'da Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi'ne alındı.
1997 Uganda-Kampala doğumlu Kenyatta hakkında sınır dışı kararının verildiği dava, Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde devam ediyor.
Dava sonuçlanmamasına rağmen 58 gündür Akyurt GGM'de idari gözetimde olan Kenyatta'nın bipolar tanısı var ve ilaçlarını düzenli olarak almaması semptomlarının artmasına neden oluyor.
Adına düzenlenen kira kontratı ve düzenli bir işi olmasına karşın; kaçma ve kaybolma riski gerekçe gösterilerek geri gönderme merkezine sevk edilen Kenyatta'nın yasal olarak en az 1,5 yıl daha Türkiye'de kalma hakkı var. (bianet.org)
TIKLAYIN-HDP'li Çepni: Kenyatta neden hukuksuz bir şekilde GGM'de tutuluyor?
(AEK)