Şener bugün (6 Eylül) yaptığı yazılı açıklamada, kimi okul idarecilerinin "bağış" adı altında zorla almaya çalıştığı kayıt parasının hiçbir hukuki dayanağı bulunmadığını belirterek, para alınmasının Çocuk Hakları Sözleşmesine, Anayasa'ya ve ilgili kanuna aykırı olduğuna dikkat çekti.
Velilerin kayıt parasıyla ilgili şikayetlerini engellemek için bu yıl başlatılan İnternet üzerinden kayıt yapma uygulamasının sorunu çözmediğine dikkat çeken Şener, velilerin kesin kayıt yapmak için okullara gittiklerinde kayıt parası vermeye zorlandıklarını ifade etti.
Zorunlu bağış istenirse Milli Eğitim Müdürlüklerine, Eğitim-Sen ve İHD'ye başvurun
Kayıt parası ödememeleri konusunda velileri uyaran Şener şöyle devam etti:
"İnternet üzerinden yaptığınız kayıtlardan sonra gerekli belgeleri tamamlayıp okula gittiğinizde kesinlikle kayıt parası vermek zorunda değilsiniz. Eğer zorlukla karşılaşırsanız ilgili okulun bağlı bulunduğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yazılı şikayette bulunun. Ayrıca aynı şikayeti Eğitim Sen'in ilgili şubesine ve İHD İstanbul şubesine de yapabilirsiniz."
Eğitim hakkını engelleyen bu uygulamanın takipçisi olacaklarını ifade eden Şener, yetkililerden zorunlu kayıt parasının fiilen kaldırılmasını ve eğitime ayrılan yetersiz bütçenin artırılmasını talep etti.
Uluslararası sözleşmeler ve yasalar ne diyor?
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre:"Taraf Devletler... İlköğretimi herkes için zorunlu ve parasız hale getirirler." (madde 28) Anayasa'nın ilgili hükmüne göre:"... İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır."(madde 42) İlköğretim ve Eğitim Kanunu'na göre:"İlköğretim, ilköğretim kurumlarında verilir. Öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır."(madde 2) (KÖ)