Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi 76. gününde.
Konuya dair bianet’e bilgi veren İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun ile Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, Güven’in durumunun kritik aşamada olduğunu ifade etti.
Güven’in sağlık kontrollerinin bağımsız bir sağlık heyetince yapılması talebi ise Adalet Bakanlığında “Gereken her şey yapılıyor” denilerek reddedildi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı da olan Leyla Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır Cezaevi'nde, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 7 Kasım 2018’den beri açlık grevinde.
“9’dan fazla kilo kaybı, sıvı alımında güçlük”
Avukat Abdullah Zeytun, daha önceden periyodik olarak ziyaret ettiği Güven’in durumunun kötüleştiğini ve kendisiyle yaklaşık 15 gündür görüşemediğini anlattı:
“Önceki gün kendisiyle görüşmek üzere cezaevine gittim. Sağlık durumu kötüleştiği için görüşe çıkamadı, yanında refakatçi olarak bulunan mahpus ile görüşme gerçekleştirdik.
“Onun anlatımına göre, yaklaşık 9 kilodan fazla kilo kaybı var, zaman zaman nükseden ateşi oluyor, sıvı alımında güçlükler yaşıyor. Sıvı alımının çok zorlaşmış durumda olduğunu aktardı. Ayrıca uyku problemi yaşıyor."
"Düzenli B vitamini alabiliyor"
Güven’in düzenli olarak B vitamini alabildiğini aktaran Zeytun, “Açlık grevine başladığından beri tansiyon ve kilo ölçümü günde iki kez yapılıyor. Güven cezaevi doktoruna muayene olmak istemediğini belirtti. Herhangi bir tedaviyi ise kabul etmeyeceğini en baştan bildirmişti. Cezaevi avlusunda sürekli ambulans bekletiliyor.”
İHD Diyarbakır Şube Başkanı olarak Güven’i yaklaşık her hafta ziyaret ettiğini ifade eden Zeytun, “Talepleri kabul edilene dek açlık grevi eylemini sürdürmekte ısrarlı” dedi.
Bakanlık bağımsız heyet muayenesini reddetti
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir de Güven’i muayene etmek üzere yaptıkları başvurunun reddedildiğini anlattı:
“Avukatlarının sağlık kontrollerinin yapılabilmesi için bize başvurusu olmuştu. Biz de bu başvuru üzerine, uluslararası bir meslek odası olmanın yetki ve sorumluluğuyla, Tabip Odası adına cezaevi infaz savcısına başvuru yaptık.
“İnfaz savcılığı, Adalet Bakanlığının izninin gerektiğini bildirdi. Bakanlık da talebimizi, ‘bağımsız bir heyetin muayenesinin mümkün olamayacağını, gereken her şeyin yapıldığını’ ifade ederek reddetti."
Güven’in sağlık durumunu ailesi ve avukatları aracılığıyla takip ettiklerini belirten Demir, “Açlık grevinde olanların günlük alması gereken sıvılar var, günde en az bir litre sıvı almalı, şeker ve tuz almalı. B1 vitamini alınmalı. Tüm açlık grevinde olanlarla ilgili, Malta Bildirgesi’ne uygun davranılması gerektiğini ifade ediyoruz" dedi.
"60'lı günlerden sonrası kritik aşama"
“Güven'in açlık grevi 76. gününde. Bireysel sağlık durumuna bağlı olarak açlık grevine devamlılığın etkisi değişebilir ama 60’lı günlerden sonra açlık grevi artık kritik aşamadadır. Zaten koku almada, görmede bozulma gibi belirtiler de kritik aşamada görülür.”
Demir, “Bir sağlıkçı olarak, açlık grevi yapanların sağlığında geri dönüşümsüz bir hasar gerçekleşmeden çözümlenmesini diliyoruz” dedi. (AS)