İnsan Hakları Derneği (İHD) kapatılma davası Anayasa Mahkemesi'nde görülen Demokratik Toplum Partisi (DTP) olmaksızın, hükümetin "demokratik açılım" adını verdiği sürecin ilerleyemeyeceğini açıkladı.
"Şiddet içeren eylemlere son verin"
İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, bugün yaptığı basın açıklamasında, önce İstanbul'da bir belediye otobüsüne molotof kokteylli saldırı sonucu yaralanan ve hayatını kaybeden Serap Eser'i gündeme getirdi; "Molotoflu saldırılara bir an önce son verilmelidir. Başta yaşam hakkı olmak üzere haklara ve mala zarar veren şiddet eylemlerine başvurulmamalıdır" dedi.
Türkdoğan, Diyarbakır'daki gösterilerde polis kurşunuyla öldürüldüğü iddia edilen Aydın Erdem'i de anımsattı ve "Demokratik tepki eylemlerinde polisin aşırı güç kullanarak, göstericilerin yaşam hakkına yönelik saldırısını kınıyorum" diye konuştu.
Üç önemli adım
Kürt sorununa çözüm sürecinde, üç alanda adım atılması gerektiğini söyleyen Türkdoğan, bunları "ifade özgürlüğü önündeki yasal engellerin kaldırılması", "diyalog kapılarının açık tutulması" ve "silahlı çatışmaların durdurulması" olarak sıraladı.
İHD'nin talep ve saptamalarından bazıları şöyle.
Anayasa Mahkemesi "genel kamu yararı"nı düşünmeli: DTP'siz ve özellikle de DTP milletvekilleri olmadan bu sürecin ilerleme şansının olmadığının farkında olunmalı. Anayasa Mahkemesi'nin, kapatma davasında "genel kamu yararını" gözetmesi, demokratik açılım sürecinin ilerleyebilmesindeki genel yararı düşünmesi gerektiği açık. Mahkemenin üzerine bırakılan bu ağır sorumluluk, tarihsel önemde karar vermeyi de gerektiriyor.
Parti kapatmaları zorlaştırın: Parti kapatılması ile Türkiye siyaseti rüştünü ispatlayamaz. TBMM'nin inisiyatif alması, yargı vesayetini sona erdirmesi gerekiyor.
DTP'yle diyalog şart: TBMM'de Kürt sorunun doğal muhatabı DTP. DTP'yle sağlıklı ve güvene dayalı diyalog ortamının sürdürülmesi çok önemli. Bunun için DTP'nin kapatılmaması gerekliliği ortaya konmalı. DTP sivil siyasetten hiçbir koşulda ayrılmayacağını deklare etmeli, diğer partiler inisiyatif almalı.
CHP ve MHP seyirci kalmamalı: CHP ve MHP, DTP'nin kapatılmasına seyirci kalmamalı. Bu partiler en karşıt görüşlerin bile ancak sivil siyaset içinde kendini yaşatması fikrine, demokrasiye bağlılıklarını göstermeli.
Yeni barış grupları: Silahlı çatışmaların sona erdirilmesi için, Barış gruplarının gelmesi sağlanmalı. Bunun için hükümetin ya aracılar yoluyla ya da dolaylı yollardan diyalog süreci başlatması gerek.
İmralı'yı denetime açın: Kürt toplumunun önemli bir kesiminin tepkisini çeken İmralı Cezaevi uygulamaları kamuoyu denetimine açılmalı, hak örgütlerinin inceleme isteği kabul edilmeli.
Linç girişimlerine dikkat: İzmir'de DTP konvoyuna nedensiz linç saldırısı, sonrasında hükümet üyelerinin talihsiz açıklamaları, Çanakkkale Bayramiç'te çok sıradan bir adli olayda Kürtlerin linç edilmek istenmesi provokasyonuna sebep oldu. Başta AKP olmak üzere CHP ve MHP yetkilileri linç tehlikesini görmeli ve açıklamalarında sorumlu davranmalı. (TK)