Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri hasta oldukları halde tahliye edilmeyen dokuz kişiye dayanışma mektubu yolladı.
"Mazeret değil, çözüm istiyoruz" diyen aktivistler aralarında Güler Zere, Erol Zavar, Yusuf Kaplan, Hüseyin Balar, Hayati Kaytan, Latif Badur ve A. Samet Çelik'in de bulunduğu hastaların serbest bırakılmasını istediler.
İHD'in hazırladığı Ocak-Haziran dönemine ilişkin rapora göre cezaevlerinde sağlık sorunu yaşayan 28 kişi bulunuyor.
"Adli Tıp çifte standart yapıyor, hastaların hakları ihlal ediliyor"
Bugün saat 13.00'da düzenlenen eylemde önce Şube Başkanı avukat Gülseren Yoleri kısa bir konuşma yaptı.
Ardından basın açıklamasını okuyan Şube Sekreteri Ümit Efe, "Cezaevlerindeki sağlık sorunlarını çözüme kavuşturma isteğinde olmadığını" söyleyerek hükümeti eleştirdi.
"Mahpusların eşit ve yeterli sağlık hizmeti almaları temel insan haklarındandır" diyen Efe,
"Bu nedenle mahpuslara sağlıklı yaşam koşulları sağlanmasını, hastalıklarının tedavi edilmesini ve sağlık durumları gerektirdiğinde tedavi haklarını kullanabilmeleri için tahliye edilmelerini istiyor, yetkilileri insani duyarlılığa ve göreve çağırıyoruz" dedi.
İlerlemiş hastalıkları nedeniyle 2009'da Mustafa El Elçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik ve İsmet Ablak'ın hayatını kaybettiğini" hatırlatan İHD üyesi, "Adli Tıp Kurumunun daha hafif hastalıkları bulunan Ergenekon davası sanıklarından yedi kişiyi tahliye eden raporlar düzenlemiş olduğunu" kaydetti.
"Adli Tıp ölüm noktasındaki bir çok mahpus için rapor vermiyor. Bilirkişiliğin getirdiği objektif, tarafsız ve bağımsız olma kriterlerinin hiç birini taşımayan yapısı ile devlet ve hükümet politikalarına hizmet eden kurum uygulamalarıyla, hükümet yetkilileriyle beraber her bir ölümden sorumludur."
Efe, "Cezaevindeki hastaların yeterli sağlık hizmeti alamıyor ve bu koşullarda tedavileri sağlanamıyorsa tahliye edilsinler istiyoruz" dedi ve ekledi:
"Ayrımcı uygulamalardan vazgeçilsin. Bunun için ceza infaz değiştirilsin ve Adli Tıp Kurumundan verilen raporlara değil, üniversite hastanelerinden verilecek kurul raporlarına itibar edilsin."
Eylem, İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdulbaki Boğa cezaevindeki hastalara gönderilecek mektubu okumasının ardından sonra erdi.
Üskül Zere'nin avukatlarına randevu vermedi
Öte yandan Güler Zere'ye Özgürlük Platformu dün (5 Ağustos) Meclis'in önünde eylem yaptı.
Saat 12.30'da TBMM Dikmen kapısı önünde, Ankaralı hak savunucularıyla buluşan Platform, Zere için adalet çağrısında bulundu, çifte standarda son verilmesini istedi.
Eylemde konuşan Zere'nin avukatı Ebru Timtik, "TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve diğer AKP'li milletvekillerinin kendilerine randevu vermediğini" söyledi.
"Meclis başkanlığı seçimleri yüzünden iki gün boyunca dolu olduklarını söylediler. Meclis başkanlığı seçimleri Zere'nin hayatından daha önemli olamaz."
Platform üyeleri DTP Milletvekilleri Hasip Kaplan, Akın Birdal, Bengü Yıldız, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras ve CHP Milletvekili Ahmet Ersin ile görüştüler.(BÇ)