İnsan Hakları Derneği (İHD), Odatv İnternet sitesinin dört yetkilinin tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu açıkladı; bu durumun da, "basın özgürlüğü açısından Türkiye'nin geldiği durumu gösteren son örneklerden biri" olduğunu savundu.
İHD, bugün (17 Şubat) açıkladığı "Basın Özgür mü?" başlıklı basın bildirisinde, "Basın mensupları üzerindeki baskılar sona erdirilmeli, ifade özgürlüğüne mutlak bir surette uyulmalı, tutuklu gazeteciler derhal tahliye edilmeli, Soner Yalçın ve arkadaşları serbest bırakılmalı, masumluk karinesine bağlı kalınmalı ve adil yargılanma hakkına riayet edilmelidir" dedi.
Siyasal iktidarın bir süreden beri toplumsal muhalefet kesimleri ile gazetecilere, aydın ve yazarlara yönelik "yargı" yoluyla baskı kurduğunu iddia eden İHD yetkilileri, Özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerinin kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) yerini almasının bir şey değiştirmediğini, "Baskıların bu kez savcılıklar eliyle yürütüldüğünü savundu. Açıklamada yargıya dair eleştiriler şöyle ifade buldu:
"Adli kolluğun olmadığı Türkiye'de, soruşturmaların hazırlık aşamasını bizzat İçişleri Bakanlığı'na bağlı emniyet birimleri yürütmekte ve bu yolla savcılıklar da mahkemelere sürekli taleplerde bulunmaktadır.
"Bu sistemin içerisinde özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemeleri de yasalarla desteklenen bir tarzda rolünü oynamaktadır. Siyasal iktidar bir an önce yargı yolu ile baskı politikasına son vermeli, bu mahkemeleri kapatmalıdır.
"Demokrasiyi içselleştirmiş siyasal iktidarlar çoğulculuğa, açıklığa ve katılımcılığa bağlı olurlar. Somut olaylar gösteriyor ki, demokrasiyi içselleştirmemiş bir siyasal iktidar pratiği ile karşı karşıyayız.
"İfade özgürlüğü çağdaş bir toplum ve gerçek bir demokrasinin olmazsa olmazlarındandır. İfade özgürlüğünün en önemli göstergelerinden birisi de basının özgür olmasıdır.
"Siyasal iktidarı eleştiren ve iktidarın hoşuna gitmeyen yayın yapan kuruluşların ve bu yayını gerçekleştiren gazetecilerin yargı yolu ile baskı altına alınması anti demokratiktir. Bu baskılar, siyasal iktidarın otoriter ve kendisini eleştirmeyen bir rejim içerisinde olduğunu göstermektedir."(EG/EÖ)