* Fotoğraf: İHD
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), geçen hafta Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve beraberindeki heyetle bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeye dair sorularımızı yanıtlayan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bakanlığa devam eden açlık grevleri ve ifade özgürlüğü davaları ile hak savunucularına yargının tutumu başta olmak üzere birçok konuda düşünce ve çalışmalarını sunduklarını, Bakanlığın da çalışmalarını inceleyeceğini söylediğini aktardı.
Bakanlık ile diyaloglarının süreceğini ifade eden Türkdoğan, “Önümüzdeki hafta da cezaevleri genel müdürlüğü yetkilileriyle de hapishanelerdeki sorunları görüşeceğiz” dedi.
“Yasanın uygulanmasına dair talebi aktardık”
Öztürk Türkdoğan, Bakanlıktaki görüşmelerinden satırbaşlarını şöyle anlattı:
“Konuşmamızın ana gündem maddesi, devam eden açlık grevleriydi. Özellikle mahpusların tıbbi bakımlarının aksatılmamasını dile getirdik. Yeterli su, şeker, B1 vitamini gibi ihtiyaçlarının karşılanmasının önemini anlattık. Sağlık kontrollerinin yapılmasında hassasiyetimizi ilettik.”
“Tabii eylemcilerin de talebi olan, tecridin kalması gerekliliğini de kendisine anlattık. Zaten açlık grevi, yasal bir hakkın uygulanması talebiyle yapılıyor. İmralı Cezaevinde de diğer f tipi hapishanelerde olduğu gibi kanunun uygulanması isteniyor. Bakana da bunları aktardık.”
“İfade özgürlüğüne getiriler sınırlamalar konuşuldu”
Bakan Gül’ün aktardıklarına karşın spesifik bir yorum yapmadığını ve kendilerini dinlediğini belirten Türkdoğan, “Gül, kimsenin zarar görmemesi dileğini iletti” dedi.
Görüşmede açlık grevinin 69. gününde olan Leyla Güven’in durumunun da aktarıldığını ifade eden Güven, toplantının diğer bir gündem maddesinin de Bakanlığın çalışmakta olduğu insan hakları reform paketi olduğunu söyledi:
“Bakanlıkta çalışması devam eden, infaz sürelerinin indirilmesiyle gündeme gelen yasa çalışmasına dair konuştuk.”
İfade özgürlüğünün kullanımında yargının tutumunu da konuştuklarını anlatan Türkdoğan, şu bilgileri verdi:
“İfade özgürlüğüne yönelik sınırlamalar ve cezalardan bahsettik. Bu konudaki çalışmamızı da sunduk, Bakan Gül çalışmamızı inceleyeceklerini belirtti.
“Adalet Bakanlığı, insan hakları planını reforme etmek üzere bir çalışma yürütüyor. Bu konuda diyaloğa, önerilere açık olduklarını söylediler.
Akademisyen yargılamaları anlatıldı
Görüşmede ayrıca Barış Akademisyenleri yargılamalarının da gündeme geldiği ifade eden Türkdoğan, hak savunucularının karşı karşıya kaldığı yargılamaları da anlattıklarını, dosya bilgilerini paylaştıklarını ifade etti.
“Bakan Gül, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Yargıya müdahale edemez tabii ama yanlış uygulamaların kendisine bildirilmesini istedi. Yargıdaki yanlışların temyiz aşamalarında düzeltileceğini düşündüğünü söyledi. Bakanlık ayrıca ifade özgürlüğü konusundaki sorunların farkında olduğunu da iletti.”
Türkdoğan, bakanlıktaki çalışmanın sadece infaz indirimi değil, daha kapsamlı bir çalışma olduğu izlenimi edindiğini söyledi:
“Biz de buna dair TCK ve TMK’daki ifade özgürlüğünü sınırlayan maddelerin kaldırılması talebimizi dile getirdik. CMK’nın doğurduğu eşitsizliklerin giderilmesini de talep ettik.
“Yaşam ve sağlık hakkını da protesto hakkını da savunuyoruz”
Öztürk Türkdoğan ile açlık grevi yaptığı için disiplin cezasına maruz kalan tutuklu siyasetçi Abdullah Zeydan’ın durumu üzerinden hapishanelerin tavrını da konuştuk.
TIKLAYIN - Zeydan’a Hapishaneden “Açlık Grevi Cezası”
Türkdoğan zaten ceza infaz yasası hazırlanırken de, 2004 yılında disiplin cezalarına dair eleştirilerini kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi:
“Açlık grevi, bir mahpusun protesto hakkı kapsamındadır, çünkü protesto hakkı çok sınırlıdır. Açlık grevi de bir protesto hakkıdır. Ceza, insan haklarına aykırı.
“Yaşam ve sağlık hakkını destekleyen hak savunucuları olarak açlık grevi yapılmasını desteklemiyoruz ama bir mahpus açlık grevi yapmaya başlarsa onun protesto hakkını da savunuruz. Şu anda açlık grevi yapanların yasaya aykırı bir talepleri de yok, aksine yasanın uygulanmasını talep ediyorlar.
“Kaldı ki bir mahpus süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi yapıyorsa disiplin cezası durumunu daha da ağırlaştırır. İdarenin görevi ikna yöntemiyle açlık grevini bırakmasını sağlamaktır.”
18 kentte 35 hapishanede açlık grevi
Bugün itibariyle 18 kentte 35 hapishanede açlık grevinin sürdüğünü söyleyen Türkdoğan, grevcilerin sayısının 188 olduğunu, buna son birkaç günde eklenenlerle sayının 200’e vardığını belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan da BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, haftalık aile görüşü talebi sonrası devlet yetkililerinin çağrısı üzerine Abdullah Öcalan ile kardeşi Mehmet Öcalan’ın görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
Açlık grevleri halen devam ediyor. (AS)