*Fotoğraf: pixabay
İnsan Hakları Derneği (İHD), 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
2019 yılı Çocuk İşgücü anketine atıf yapılan açıklamada, “Türkiye’de 720 bin çocuğun çalıştığı ve bunların yüzde 30.8’inin tarım sektöründe çalıştığı ve yüzde 4.4’lük bir grubunun ise 5-11 yaş aralığında olduğu” belirtildi.
TIKLAYIN-"İnsanlar çocuk işçileri tespit ettiğinde ne yapacaklarını bilemiyor"
|
TIKLAYIN-Çocuk işçi sayısı 20 yılda ilk kez arttı: 160 milyona yükseldi
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ortak raporuna göre, dünyada çocuk işçilerin sayısının son 20 yılda ilk kez artış gösterdi.
Rapora göre; son 4 yılda çocuk işçilerin sayısının 8,4 milyon arttı. 2020'nin başından bu yana çocuk işçilerin sayısının 160 milyona ulaştığı belirtilen raporda, koronavirüs pandemisinin milyonlarca çocuğu çalışmaya ittiği vurgulandı.
Rapora göre, eğer gerekli önlemler alınmazsa 2022'nin sonuna gelmeden yaklaşık 50 milyon çocuk daha çalışmaya başlayabilir.
TIKLAYIN-Kanunlardaki asgari çalışma yaşı çelişkisi giderilmeli
NOT: Birleşmiş Milletler (BM) dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 2002 yılında 12 Haziran günü "Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü" olarak ilan etti.
1992'de ise Türkiye'nin de dahil olduğu Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Programı (ILO/IPEC) başlatıldı. Türkiye Ulusal düzeyde de Çocuk İşçiliği ile mücadele adı altında çok sayıda eylem, program ve Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı gibi çalışmaları kamuoyuna duyurdu ancak plan ve programlarla ne gibi sonuçların alındığına dair veriler paylaşılmadı.
(RT)