Başvurunun altında şu imzalar yer alıyordu: Prof. Dr. Gencay Şaylan, Prof. Dr. Cem Eroğul, Prof. Dr. Baskın Oran, Doç. Dr. Gökçen Alpkaya, Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak.
Merkezin 16 Aralık 2004'te Bilgi Edinme Yasası kapsamında sorduğu sorulara, İnsan Hakları Başkanlığı 31 Aralık'ta yanıt verdi. Ancak gelen yanıtta, ölçütler yerine genel ifadeler yer alıyordu. O dönemde kurula yeni seçilmiş olan kişilerin kısa özgeçmişlerinin bulunduğu basın bülteni de yanıta eklenmişti. Bir de, Danışma Kurulu'nun işleyişini düzenleyen yönetmelikten alıntılar vardı.
Yanıtta, nelerin değerlendirildiği genel olarak vardı, ama neye göre değerlendirildiği, yani ölçütler yoktu. Özetle, merkezin sorduğu sorular yanıtlanmamıştı.
Merkez, soruların yanıtlanmamış olduğu gerekçesiyle, başvurusunu 16 Şubat'ta tekrarladı. Ancak bu kez 10 Mart 2005'te gelen yanıt daha da ilginçti. Bilgi Edinme Yasası'nın "Daha önce cevaplandığı halde aynı kişiler tarafından yapılan tekrar mahiyetindeki başvurular işleme konulmaz" hükmüne dayanarak başvuru reddediliyordu.
Sonuçta, İnsan Hakları Başkanlığı'nın Danışma Kurulu'ndaki sivil toplum örgütleri ve kişilerin hangi ölçütlere göre seçildiği hâlâ yanıtsız kalan bir soru.
Merkezin soruları
İnsan Hakları Merkezi'nin Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na sorduğu sorular şöyle:
* İnsan Hakları Üst Kurulu'nun insan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarından hangilerinin kurulda yer alacağını saptamak üzere kullandığı ölçütler var mıdır? Varsa bu ölçütler nelerdir?Başkanlığın yanıtı* Üst kurulun tespit ettiği ölçütler varsa bu ölçütler herhangi bir şekilde alenileştirilmiş, kamuya duyurulmuş ve ilgili örgütlere iletilmiş midir?
* Halen İnsan Hakları Danışma Kurulu'nda temsil edilen Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği, Hukukun Egemenliği Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Toplumsal Düşünce Derneği, Deniz Feneri Derneği bu ölçütleri yerine getirmiş midir? Üst kurulda bu derneklerin insan hakları alanında yaptıkları çalışmaları gösterir herhangi bir bilgi veya belge var mıdır?
* Aynı şekilde p bendinde insan hakları alanında çalışma yapan araştırmacıların da Danışma Kuruluna seçilecekleri öngörülmüştür. Üst kurulun bu alan için geliştirdiği ölçütler nelerdir?
* Danışma Kurulu'na p bendi uyarınca seçilen Fatih Altaylı, Gülay Göktürk, Ali Bayramoğlu, Murat Çelikkan ve Abdurrahman Dilipak'ın hangi çalışmaları bu seçimde ölçü alınmıştır?
* Yukarıda 1-6. maddelerde sorulan sorulara ilişkin tüm bilgi ve varsa belgelerin tarafımıza gönderilmesini istemekteyiz.
* Halen 94 üyesi bulunan Danışma Kurulu'nun çalışmalarını daha verimli yapabilmesi için kaç üyesinin bulunması gerektiği konusunda Başbakanlık bünyesinde herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Böyle bir çalışma varsa ilgili belgelerin tarafımıza gönderilmesini istemekteyiz.
İnsan Hakları Başkanlığı'nın yanıtındaysa, iki nokta dikkati çekiyor:
"(...) Sivil toplum kuruluşlarında bu kuruluşların tüzükleri, ana statüleri ve çalışmaları değerlendirilmekte.(...) Aynı husus, çalışmalarında insan hakları konularına yer veren öğretim üyeleri, uluslararası mahkemelerde daha önce görev yapmış Türk uzmanlar, yazı ve çalışmalarında insan hakları konularına yer veren araştırmacı ve yazarlar için de geçerlidir." (TK/EÜ)
İnsan Hakları Merkezi'nin soru metnine ulaşmak için tıklayın . (PDF belgesi)
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın ilk yanıtına ulaşmak için tıklayın . (PDF belgesi)