Medya Özgürlüğü, Bağımsız Gazetecilik, İzleme ve Haber Ağı (BİA2) Projesi Danışmanı Nadire Mater'in de katıldığı toplantıda, üç gazetecinin sadece Irak insanını ve Irak'ta yaşananları merak edenleri bilgilendirdikleri belirtildi.
"Haberciye reva görülen muamele kabul edilemez"
Irak'ın tarihinde çok önemli bir dönemden geçtiğini açıklayan 25 örgüt, bu süreci yansıtmak isteyen habercilere reva görülen muamelenin kabul edilemez olduğunu kaydederek habercilerin ailelerine kavuşmasına izin verilmesi gerektiğini bildirdi.
ABD'li gazeteci Jill Carroll, 7 Ocak'ta Bağdat'ın batısındaki Adel Mahallesi'nde; Rim Zeid ve Maruan Khazaal ise Irak İslam Partisi'nin merkezinden çıktıkları sırada 1 Şubat'ta silahlı kişilerce kaçırıldılar.
Kendini İntikam Tugayları olarak tanıtan bir grup, Sünni lider Adnan Dulaimi ile yapacağı röportaj öncesinde kaçırdıkları Caroll'ı infaz etmekle tehdit ediyor. Katar merkezli "El Cezire" televizyonu, bundan önce iki kez gazetecinin kısa video görüntülerini yayımlamıştı.
Yayımlanan bantlarda başörtülü gözüken gazeteci, ailesini, meslektaşlarını ve tüm dünya kamuoyunu ABD'li yetkilileri ikna etmeye çağırmıştı. Gazetecinin tercümanı Allan Enwiyah, (Elin Enviya) olay sırasında kurşuna dizilmişti.
"Sumariye" Televizyonunun iki Iraklı muhabiri Zaid ve Khazaal ise, otellerine dönmek üzereyken dört silahlı kişi tarafından Bağdat'ın batısındaki Yarmuk Mahallesi'nde kaçırıldılar. Muhabirlere eşlik eden iki kameraman ise serbest bırakılmıştı. (EÖ)
IFEX çağrısına imza atan kuruluşlar :
Karikatürist Hakları Ağı (Cartoonists Rights Network), Özgür Medya Hareketi (Free Media Movement, Sri Lanka), Gazeteciler Sendikası (Journalists' Trade Union, JuHI, Azerbaijan), AMARC (Hong Kong), Gazeteciler Derneği (Journalists Association, Hong Kong), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (Fédération internationale des journalistes, FİJ), Medya Eğlence ve Sanat Birliği (Media Entertainment and Arts Alliance, Avustralya), İfade Özgürlüğü Enstitüsü (Freedom of Expression Institute), CEHURDES (Nepal), CASCFEN (Azerbaycan), IPYS (Peru), Medya Hakları Gündemi (Media Rights Agenda, Nijerya), Mısır İnsan Hakları Örgütü (Egyptian Organisation for Human Rights, Mısır), Medya Gözlem (Media Watch, Bangladeş), Bağımsız Gazetecilik Merkezi (Independent Journalism Center, Moldavya), İfade Özgürlüğünü Savunan Gazeteciler Örgütü (Journalistes canadiens pour la liberté d'expression, Kanada), Cezaevindeki Yazarlar Komitesi (Writers in Prison Committee), Pakistan Basın Vakfı (Pakistan Press Foundation, Pakistan), Sansür Endeksi (Index on Censorship), Medya Özgürlüğü ve Sorumlulukları Merkezi (Center for Media Freedom and Responsibility, Filipinler), Tayland Gazeteciler Derneği (Thai Journalists Association, Tayland), Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists, CPJ), Article 19, Freedom House ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters sans frontières, RSF).