120'den fazla ifade özgürlüğü savunucusu kuruluşun çatı örgütü olan IFEX (International Freedom of Expression Exchange) Türkiye’de OHAL’in bitmediğini, tam tersine son yapılan yasal değişikliklerle kalıcı hale getirildiğini anlatan bir ortak metin önerdi.
TIKLAYIN - OHAL'i Gereksizleştiren 25 Maddelik Teklifte Ne Var?
IFEX’in 70 ülkedeki 119 üyesine gönderilen metinde bireysel değil kurumsal katılım istendi.
“SOHAL kaldırılmalı”
Kurumsal imzaların gerçekleşmesi halinde sivil toplum örgütlerinin Ankara’ya mesajı şöyle olacak:
“OHAL kalkmadı, SOHAL (sürekli OHAL) haline getirildi. Türkiye’de düşünce, ifade, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüklerini yok eden SOHAL kaldırılmalıdır.
“5tepe’den gelecek yanıtı tahmin etmek zor değil: Demedik mi, işte bütün dünya bize karşı komplo kurmuş. Uluslararası bir tehditle karşı karşıyayız.
“Dünya 5Tepe’den büyüktür”
“Hayır, bu ses devletlerden gelmiyor. Onlar işlerine geldiği zaman karşılıklı çıkarlara göre insan hakları ihlallerine göz yumabilir.
“Bu ses, dünya sivil toplumunun sesi, İnsanlığın sesi. Unutmayalım: Dünya , 5Tepe’den Büyüktür...”
Ne olmuştu?
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016'da Meclis'te 461 milletvekilinin katıldığı oylamada 346 evet, 115 hayır oyu çıkarak OHAL kararı kabul edilmişti. 18 Nisan 2018'de yedinci ve son kez uzatılan OHAL’in 24 Haziran’daki seçimlerden sonra kaldırılacağı söylendi.
Ancak 31 Temmuz’da Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarını en az üç yıllığına kalıcı hale getiren yasa değişikliği, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Tam adı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan 25 maddelik düzenleme, 20 Temmuz 2018’de TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmişti. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda da 25 Temmuz’da kabul edildi.
TIKLAYIN - Kente Girmek de Gezmek de Valinin İznine Bağlı
TIKLAYIN - “Tekrarlanabilen” Gözaltı Süresi 12 Güne Çıktı
Kanunda, Toplantı ve Gösteri Yasası’ndan, Terörle Mücadele Kanunu’na dek değişiklikler öngörülürken, görevden ihraçlar için Kanun Hükmünde Kararname çıkarılmasına da gerek kalmadı.
Gözaltı süreleri yanı sıra mahkemenin, tutukluların tahliye taleplerine karar vermesi için tanınan süre de bir aya kadar uzatıldı. (TP)