Merkezi Toronto'da bulunan "Uluslararası İfade Özgürlüğü Değişimi: İfade Özgürlüğü için Küresel Ağ" (IFEX) yaptığı açıklamada, Nedim Şener ile Ahmet Şık'ın yazdıkları nedeniyle tutuklandığını açıkladı ve serbest bırakılmalarını talep etti.
bianet'in de üye olduğu IFEX, açıklamasında, üyesi PEN Yazarlar Birliği bünyesindeki Hapishanedeki Yazarlar Komitesi'nin Türkiye'de birçok gazetecinin tutuklanmasını protesto ettiğini de ekledi.
Açıklamasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in adresini ve faks numarasını veren IFEX, üyesi olan gazeteci ve yazarlardan, Bakanlık'a, "Şık ve Şener'in yazdıkları dolayısıyla tutuklanmalarından duyulan kaygıyı ifade eden mektup ve fakslar göndermelerini" istedi.
Örgüt, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesiyle garanti altına alınan ifade özgürlüğünün, gazetecilerin karşı karşıya kaldığı davalarla zarar göreceğini açıkladı. Örgüt, Bakan Ergin'e bu ifadenin iletilmesini istedi. Ayrıca, üyelerinden, ülkelerindeki Türkiye büyükelçiliklerine de yazmasını talep etti.
IFEX, Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI), Nedim Şener'i, 2010 yılında Hrant Dink hakkındaki kitabı için "Basın Özgürlüğü Kahramanı" ilan ettiğini de hatırlattı.
"Darbe planları değil haberler soruşturuluyor"
Tutuklamalara gelen diğer tepkiler şöyle:
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe: Türkiye'de basın özgürlüğüne dönük saldırıları dikkatle izliyoruz. Kaygıyla öğrendik ki, Türkiye'de gazeteciler yeniden hükümete karşı komplo kurma soruşturması kapsamında tutuklandı. Gazetecilerin serbest bırakılmasını diliyoruz.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Sorumlusu Emma Sinclair-Webb: Şık ve Şener'in gözaltına alınması rahatsız edici ve ürkütücü bir gelişme. Darbe planlarından çok eleştirel haberlerin soruşturmaya uğraması kaygıları artırıyor.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Aidan White: Başbakan, gazetecilerin susturulmasında hükümetinin sorumlu olduğuna ilişkin suçlamaları inkar ediyor. Bu inkar güvenilir değil.
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Arne König: Gözaltılar, gazetecilerin kaynaklarının gizli tutulabileceği ilkesini ihlal etti. Basın özgürlüğünün başlıca ilkesinin ihlal edilmesini kınıyoruz.
Uluslararası Af Örgütü (AI) Avrupa ve Asya Program Direktörü Dicola Duckworth: Gazeteciler, muhalif görüşleri nedeniyle tutuklandı. Türk Ceza Yasası (TCK) ve diğer yasalardaki maddelerin büyük bölümü doğrudan ya da belirsiz ifadeler yoluyla ve keyfi uygulamayla ifade özgürlüğü hakkını sınırlıyor.
Açık Toplum Vakfı: Bazı gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili son gelişmeler, basın ve ifade özgürlüğü konularında ciddi ve haklı endişelere neden oluyor. Biz de bu endişeleri paylaşıyoruz.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu: Şık ve Şener'in tutuklanmasını protesto ediyoruz. Bu gözaltı ve tutuklamalar; ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına yönelik doğrudan saldırıdır. Şık ve Şener'in tutuklanmasıyla birlikte tutuklu-hükümlü gazeteci ve yazarların sayısı 53'e yükseldi. (AS/EÖ)