AİHM, sendikalı oldukları gerekçesiyle kamu görevlerinden alınan yedi kişinin açtıkları "örgütlenme özgürlüğü" davasını da ele alıyor.
Türkiye ile ilgili ele alınacak diğer bir başvuru da, Ekim Örgütü'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan sol dergilerin çalışanlarıyla ilgili.
İki davada ifade ve örgütlenme özgürlüğü görüşülecek
Dergilerinde hükümetin çeşitli alanlardaki icraatlarını eleştiren Koç ve Tambaş, 1998'de üç yazıdan mahkum edilmişlerdi.
İki kişi, mahkumiyetleriyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanmaya dair 6. maddesi ve ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10. maddesinin ihlal edildiğini savunuyor.
Yedi memur ise AİHS'nin 11. maddesinin güvence oluşturduğu "örgütlenme ve dernek kurma özgürlüğü"nün kısıtlandığını ve Sözleşmenin 13. maddesinde değinilen "mahkemeye etkin başvuru" haklarının ellerinden alındığını iddia ediyor.
Dergi çalışanlarına gözaltı da AİHM'de
Üç sol eğilimli derginin sahibi olan Gonca Balyemez Dönmezer ve derginin yayımlayan şirketin üç çalışanının açtığı dava da aynı gün ele alınacak.
Balyemez ve diğer başvurucular Safter Korkmaz, Cüneyt Tışkaya ve Canan Kaya, Ekim Örgütü'ne yönelik operasyonlar kapsamında Kasım 1996'da gözaltına alınmışlardı.
Strasbourg Mahkemesi'ne açılan davaya dayanak olarak, gözaltılarla "güvenlik hakkı"nın ihlal edilmesi gösterildi.
AİHM nedir?
AİHM, Avrupa Konseyi'ne üye devletlerce 1959'da Fransa'nın Strasbourg kentinde kuruldu. Mahkeme, 1950'de kabul edilen AİHS'ne ilişkin insan hakları ihlal iddialarını inceliyor.
1 Kasım 1998'den beri başvuruları tam gün ele alan mahkeme, olağan şekilde başvuruların kabul edilebilirlik veya esastan incelemelerini 7 yargıçlı dairelerde, istisnai olarak da, 17 yargıçlı Büyük Dairelerde yapıyor. Kararların yerine getirilip getirilmediğinin takibi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nce yerine getiriliyor.(EÖ/AD)