Panelin tümünü izlemek için tıklayın.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medya Kulübü ve Hukuk Kulübü’nün düzenlediği Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu'nun kolaylaştırıcılığındaki ‘Medya Hukuku’ panelinde bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, bianet Hukuk Danışmanı avukat Fikret İlkiz, Gazeteci Nedim Şener konuştular.
Çağrı Öner, açılışta, başkanı olduğu Medya Kulübü'nde okulda aldıkları teorik bilgiyi pratiğe dökmeye çalıştıklarını, 2013 -2014 eğitim yılı başlarken üniversiteyle ilişiği kesilen İletişim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un üzerlerinde çok emeği olduğunu söyledi.
“Sevda hocamızın hak, insan, etik ve ifade özgürlüğü konusunda bizlere kazandırdığı tecrübeler ve bilgiler ile yolumuza devam etmekteyiz. Ötekileştirmeden, ayrımcılıktan uzak durduk. Bu panelimiz ile medya hukukuna, hak odaklı haberciliğe, internet yayıncılığına ve ifade özgürlüğüne değineceğiz.”
Panel sırasında, Üniversite yönetimi #medialaw2013 başlığı altında yansıtılan twitler bir öğrencinin Prof. Dr. Alankuş'u anan bir paylaşımı üzerine sinevizyonu kapattı.
Mater: Medyada ihlal odaklı bakış var
İlk konuşmacı Nadıre Mater ''Bugün bir eksikle başlıyoruz'' diye söze başladı; ''İletişim Fakültesi benim için ve biliyorum ki sizler için de Prof. Dr. Sevda Alankuş demekti. Ona bir selam yollamak istiyorum”.
“Medya hukuku, medya etiği, internet haberciliği, hak haberciliği bizim yıllardır sürekli konuşmaktan, tartışmaktan ciddi anlamda yorgun düştüğümüz konular oldu. Artık kendimi tekrarlıyorum duygusuna kapılıyorum, aslında duygu da değil bir gerçek bu.''
Mater, Recep tayyip Erdoğan’ın başlattığı “kızlı-erkekli aynı evde kalıyorlar” tartışmasına göndermeyle, son dönemlerde yaşanan ihlallerden örneklerini Gezi Direnişi sonrası yaşanan ifade özgürlüğü kısıtlamaları ve hak ihlallerine bağladı, 31 Mayıs-30 Eylül 2013/ dört aylık Gezi Medya Gözlem Raporu’ndan veriler paylaştı.
“Hak haberciliğini merkeze alarak hak haberciliği yapmak ne kadar mümkün?” sorusunu izleyicilere soran Mater ardından “Genel olarak medyada hak odaklı değil ihlal odaklı bir bakış açısı var” dedi.
Şener: En önemlisi etik olmaktır
Gazeteci Nedim Şener Hukuk ve adalet sisteminin ayrı bir işleyiş olduğunu düşünürken, aslında öyle olmadığını gördüğünü anlattı.
''Entegre bir sistemmiş. Polisler elinde bir kağıtla eve geldiklerinde üzerinde 'silahlı terör örgütü üyesi' yazıyordu. Çok çarpıcı! Gazeteciliğin yazılı kuralları olduğu kadar yazılı olmayan kuralları da vardır. En önemlisi etik olmaktır."
İlkiz: Özgürlükler olağanüstü hallerde bile kısıtlanamaz
Avukat Fikret İlkiz’de Prof. Dr. Alankuş’a selam göndererek "Bazı temel hak ve özgürlükler olağanüstü hallerde bile kısıtlanamazlar. Bunların başında yaşama hakkı gelir" dedi.
''Kişilerin ifade özgürlüğünün korunması yeterli değil. Kişilerin özel yaşam haklarının korunması bir hukuk devletinde sağlanmalıdır.''
''Hangi Sevda'mızı engelleyecekiniz?''
Öğrenciler Prof. Dr. Alankuş'u anan paylaşımın Üniversite yönetimince sansürlenmesini panel katılımcılarıyla paylaştı.
Öğrenciler tepkilerini twitter üzerinden paylaşırlarken, avukat İlkiz de “Sevda'nın adından bahsettik diye Twitter’ı yasakladınız da siz hangi 'Sevda'mızı engelleyeceksiniz ki?" diye tepkisini ortaya koydu.
Gazeteci Şener, "Bu sansürü yapan kişiler özgürlükten nasibini almamış demektir" dedi. (ÇÖ/HK)