21-26 Mayıs arihleri arasında gerçekleştirilen konferansa katılan yazarlar, imzaladıkları dilekçeleri Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı George Bush'a, ABD'nin Irak'taki yöneticisi Paul Bremer'a ve İsrail Başbakanı Ariel Sharon'a yolladılar.
"Kısıtlamalar, Irak'ta demokratik toplum kurma niyetine aykırı"
PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi temsilcileri, Irak'taki gazete bürolarının kapatılmasının ABD'nin ve Irak'ın imzaladığı uluslar arası anlaşmalara ve "ABD'nin ilan ettiği Irak'ta demokratik bir toplum kurma niyetine aykırılığını" vurguladılar.
Bush ve Bremer'a yollanan dilekçe şöyle:
"Nisan 2004'te El Havza gazetesi bürosunun kapatılmasından büyük kaygı duyuyoruz. Bu hareket, hem ABD'nin hem de Irak'ın imzaladığı Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'nin 19. Maddesi'ne aykırı görünmektedir.
ABD işgali altındaki insanların ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının, nedenleri ne olursa olsun, Irak halkının çıkarlarına ve ABD'nin ilan etmiş olduğu Irak'ta demokratik bir toplum kurma niyetine uygun olmadığını düşünüyoruz.
Bu durumu protesto ediyor ve El Havza gazetesinin yasaklanması emrinin kaldırılmasını talep ediyoruz."
İmzacılar
Dilekçeyi imzalayan PEN Merkezlerinin Hapisteki Yazarlar Komitesi temsilcileri şöyle:
Afganistan, Afrikalı Yazarlar (sürgündeki), Almanya, Avusturya, Avustralya, Bask, Bolivya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Ghana, Hollanda, İngiltere, İran (sürgündeki), İskoçya, İspanya, İsviçre, İsviçre-Roman, İtalya, Japonya, Kanada, Katalonya, Kenya, Kolombiya, Meksika, Mısır, Nijerya, Nikaragua, Portekiz, Rusya, Sierra Leone, Türkiye, Uganda, Venezüella.
Cinayetlere soruşturulsun, sorumlular cezalandırılsın
PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi temsilcileri, İsrail Başbakanı Ariel Sharon'a yolladıkları dilekçede ise, Kudüs Üniversitesi Rektörü Sari Nuseybe'nin tutuklanmasını eleştirdiler; Filistin medyası ile uluslar arası medya çalışanlarının öldürülmelerine dikkat çektiler.
Sharon'a yollanan dilekçe şöyle:
"Nisan 2004'te, önde gelen entelektüellerden Kudüs Üniversitesi Rektörü Sari Nuseybe'nin tutuklanmasını ve kötü muameleye maruz bırakılmasını kınıyoruz.
Bu hareketin İsrail'in Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi doğrultusundaki yükümlüklerine ters düştüğü kanaatindeyiz.
Hükümetinize bağlı kişiler tarafından Filistin medyası ve uluslararası medya üyelerinin yaygın biçimde öldürülmesini de kınıyoruz.
Aldığımız bilgiler ışığında ve duyumlara dayanarak, tamamen kapsayıcı bir liste oluşturduğumuzu iddia etmeden, şu cinayetlere dikkatinizi çekmek istiyoruz:
1. Nisan 2004'te Nablus'taki El-Neceh radyosu muhabiri M. Ebu Halim Nablus yakınlarında öldürüldü.
2. İngiliz fotoğrafçı James Villen 2 Mayıs 2003'te Rafa'da öldürüldü.
3. 14 Mart 2003'te, Associated Press için çalışan Nezih Derveze, Bilal Bana ve Sami El-Asi ile birlikte Nablus'ta İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü.
4. 22 Eylül 2003'te Filistin'in Sesi muhabiri İsam Hamza Tillavi Ramallah'ta öldürüldü.
5. 14 Mart 2002'de PBC çalışanı Cemil El-Navavra Ramallah'ta öldürüldü.
6. 16 Temmuz 2002'de İmad Subhi Ebu Zehra Cenin'de vuruldu.
7. Yerel El-Navras TV muhabiri Emcet El-Alemi 19 Mart 2002'de vurularak öldürüldü.
8. Corriera della sera gazetesi için çalışan İtalyan fotoğrafçı Rafaelo Ciriello 13 Mart 2002'de Ramallah'ta vurularak öldürüldü.
9. El-Hayat El-Cedide gazetesi muhabiri Muhammed El-Beyşavi, fotoğrafçı Osman Katani'yle birlikte Nablus'ta vurularak öldürüldü.
10. Filistin Haber Ajansı'ndan Aziz Yusuf An-Tunneh, 28 Ekim 2002'de Beytlehem yakınlarında vurularak öldürüldü.
İfade özgürlüğünü bastırmaya yönelik bu eylemleri Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'nin ihlali olarak görüyor ve hükümetinizin bu uygulamalara son vermesini, cinayetleri soruşturup suçluları cezalandırmasını talep ediyoruz.
Bu eylemleri insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak görüyoruz."
İmzacılar
Dilekçeyi imzalayan PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi temsilcileri şöyle:
Afganistan, Afrikalı Yazarlar (sürgündeki), Almanya, Avusturya, Avustralya, Bask, Bolivya, Cezayir, Çin, Danimarka, Finlandiya, Ghana, İngiltere, İran (sürgündeki), İskoçya, İspanya, İsveç, İsviçre, İsviçre-Roman, İtalya, Japonya, Katalonya, Meksika, Mısır, Nijerya, Nikaragua, Portekiz, Rusya, Sierra Leone, Türkiye, Uganda, Venezuella.
Barselona Forum 2004
Barselona Forum 2004, kültürel eşitlik, çeşitlilik, dünya barışı, sürdürülebilir ekonomik gelişme ilkelerine dayalı bir uluslar arası etkinlik.
Forum boyunca uzmanlar, araştırmacılar, sivil toplum kuruluşları bir araya gelip "Kültürel Çeşitlilik ve Medya", "Sözün Değeri", "Duyulmayan Sesler: Kadınlar ve Gençler", "Bilim, Bilgi ve Sürdürülebilir Gelişme", "Özgürlük, Güvenlik, Barış" gibi başlıklar altında tartışacaklar. (BB)