"Düşünce Özgürlüğü İçin 7. İstanbul Buluşması" etkinliği kapsamında "İfade özgürlüğünün 21. yüzyıldaki rolü" konulu oturumda konuşan dilbilimci Noam Chomsky, ABD'li uluslararası hukuk uzmanı ve Irak Dünya Mahkemesi İddia Heyeti Başkanı Prof. Dr. Richard Falk ile Standford Üniversitesi'nden devletler hukuku profesörü Hilal Elver, ifade özgürlüğü için hakların yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi.
301. madde tamamen kaldırılmalı
Kolaylaştırıcılığını Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Turgut Tarhanlı'nın yaptığı, Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampusunda düzenlenen oturumda ilk konuşmayı Elver yaptı.
Dünyada iki milyar internet kullanıcısı olduğu halde, teknolojinin kullanımında büyük bir eşitsizlik yaşandığını söyleyen Elver, "İfade özgürlüğü ekonomik nedenlerle herkesin sahip olamayacağı bir özgürlük" dedi.
Elver Türkiye'de önümüzdeki dönem internet yasaklarına karşı hak savunucularının daha fazla mücadele etmesi gerektiğini, "kısıtlı bir değişiklik yapılan" Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin ise tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.
Neoliberal medya neofaşit söyleme açık
Falk ise "Bana göre devletin ruhu üzerine hala daha fazla mücadele etmemiz gerekir. Politik enerjimizi şirketlerle gayrımeşru ilişki halinde olan bu iktidarın dünüştürülmesine harcamalıyız" dedi:
"Neoliberal medya neofaşist söyleme daha fazla yer ayırıyor. İnsanlık için geliştirilen söylemler medyada yer almıyor. Sağcı ve liberter görüş arasında süren tartışma çok sağlıksız ifade özgürlüğü açısından tehlikeli sonuçlar yaratıyor.
"İnternet bir yandan çoğulcu bir söylem ama diğer yandan ticari bir sömürünün arayüzü. Çocuk pornografisi türünden bir istismara yol açan internetin nasıl sınırlandırılacağı üzerine tartışmamız gerekir."
Elver ve Falk, iklim değişikliği konusunda şirket ve devletlerin büyük bir dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü söyleyerek, "bilgi edinme hakkı", "gelişme hakkı", "çevre hakkı" ve "su hakkı" kavramlarının yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi.
Türkiye'deki mücadele öğretici
Chomsky, George Orwell'in "Hayvan Çiftliği" kitabına yazdığı ve uzun yıllar saklanan önsözünde "Özgür İngiltere'de zora başvurmadan da ifadenin sınırlanması mümkündür" sözünü hatırlatarak konuşmasına başladı:
"Haklar verilmez bunlar kazanılır ama kazanılan hakların nasıl korunacağı da önemlidir. Günümüz medyasında işe gelmeyen, popüler olmayan ve söylenmesi 'yakışık almayan' fikirler bastırılıyor." "Şimdi ifade ifade özgürlüğünü yeniden kurmak gibi çok zorlu bir görev var önümüzde" diyen Chomsky, şöyle devam etti:
"Türkiye'de ciddi insan hakları ihlalleri ve cinayetler yaşanıyor. Ama Batı'da göremeyeceğimiz kadar direniş kültürü de var bu ülkede. Mücadeleye sanatçılar, akademisyenler ve gazeteciler katılıyor ve bedel ödüyorlar. Türkiye'nin özgürlük mücadelesi konusunda gurur duyacağı bir geçmişi var ve bizlerin de bundan çıkaracağı çok ders var." (SP)