Olumlu gelişmelere, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, geçtiğimiz günlerde "Milli Gazete" yazarı Selahattin Aydar'a Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312/2. maddesinden verilen ve Yargıtay'da onan mahkumiyeti bozarak, "kamu düzeni" kavramına düşünce ve ifade özgürlüğü açısından geniş bir çerçeve getirmesi örnek olarak verilebilir.
159 ve 312 tahliye ettirdi
TCK 159. maddeden 17 Aralık'ta tutuklanan "Alınterimiz" gazetesi eski yazı işleri müdürü Yaşar Çamyar'ın 7 Şubat'ta; Marmara Depremi yazısı nedeniyle TCK'nın 312. maddesinden verilen cezası kesinleştiği için tutuklanan "Yeni Asya" gazetesi yazarı Cevher İlhan'ın, 15 Ocak'ta tahliye edilmesi uzun yıllar hapishanelerde en çok gazeteci bulunduran ülkeler arasında sayılan Türkiye açısından iki olumlu örnek oldu.
24 Ocak'ta, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Gün" gazetesine verdiği ve KONGRA-GEL örgütünün Avrupa ülkelerinde terör örgütleri listesine alınmasını eleştirdiği demecinden beraat etmesi de yargının Avrupa Birliği üyeliği yolunda yapılan reformları dikkate almaya başladığının bir diğer göstergesi. Demirtaş, TCK'nın 312/1 maddesi uyarınca "kanunun suç saydığı fiili övmek" ile suçlanıyordu.
Tunceli ve İstanbul'da birer dava
Tunceli'de savcılığın, ard arda gazeteci Hüseyin Aygün'e dava açan Jandarma Alay Komutanlığı'nın şikayetlerini iki kez takipsizlikle sonuçlandırması, asker şikayetleri ile ilgili yargı refleksi açısından geçmiş yıllarda alışılagelen uygulamalardan değil. "Munzur Haber" gazetesi sahibi Aygün, "Evimi Yaktılar" başlıklı bir haber ve muhtarların tehdit edilmesi ile ilgili İHD Raporu'na yer verdiği için iki kez şikayet edilmişti.
Ancak aynı gazeteci, 2002'deki Newroz kutlamalarında anadilde eğitim hakkını savunduğu için 14 kişi ile birlikte "Cumhuriyeti tahkir ve tezyif" ve "Kanunun suç saydığı fiili övmek" ile suçlanıyor. "Ülkedeki ve Tunceli'deki uygulamaları eleştirmek ve topluluğa slogan attırmak" ile suçlanan Aygün, 29 Mart'ta mahkeme karşısına çıkacak.
Leyla Zana ve kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin tahliye edilmemesini eleştirdiği için sanatçı Ferhat Tunç'a açılan "tahkir" davasına da 9 Mart günü, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. "Yeniden Özgür Gündem" gazetesine yazdığı yazıda Zana Davası'nı politik olarak niteleyen Tunç ve yazı işleri müdürü Mehmet Çolak'ın 3 yıl hapisleri isteniyor.
"Örgüt üyeliği" hala sorun
Gazetecilere "örgüt üyeliği" suçlamaları, uzun yıllardan beri basının sorunu olmaya devam ediyor. Yaklaşık üç ay önce Ceza İnfaz Kanun tasarısının protesto edildiği Ezilenlerin Sosyalist Platformu eyleminde gözaltına alınarak tutuklanan 46 kişi içerisinde yedi de basın çalışanı bulunuyor. Gazeteciler, 11 Mart'ta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkacaklar.
Şu an Gebze Cezaevi'nde tutuklu bulunan Avusturyalı gazeteci Sandra Bakutz'a yapılan aynı suçlama Türkiye'yi zor durumda bırakıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, iki kez Hakim karşısına çıkması ertelendiği söylenen Bakutz ile ilgili Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e bir mektup göndererek, "şeffaf yargılama" yapılmadığını savundu. 18 gündür hapiste bulunan Bakutz'un ne zaman yargılanacağı bilinmiyor.