Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde Maçka Demokrasi Parkı'nda "İfade Özgürlüğü Anıtı"nı tanıttı. Sanatçı Prof. Dr. Ferit Özsen'in yaptığı "İfade Özgürlüğü Anıtı" tutuklu gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener serbest bırakıldığında açılacak.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin ifade özgürlüğünü tanımlayan 19. maddenin yazılı olduğu anıtın tanıtımına Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Türkiye Gazateciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Basın Konseyi eski Başkanı Oktay Ekşi, TGCi eski Başkanı Nail Güreli, gazeteciler Melih Aşık, Aydın Ayaydın, Haluk Şahin, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Bilim ve Gelecek Dergisi tutuklu editörü Baha Okar'ın arkadaşı Suzan Okar ile Toplumsal Özgürlük Dergisi'nin tutuklu yazarı Tuncay Yılmaz'ın arkadaşı Gülfer Akkaya katıldı.
Etkin Haber Ajansı'nın (EHA) haberine göre, açılış konuşmasını yapan İpekçi, kürsünün gazeteci, aydın ve demokrasi güçlerinin önderliğinde mücadelenin yüceltildiği bir alana dönüşmesini umduklarını söyledi
Gazetecilere yönelik 10 bin dava var"
"Adalet Bakanlığı'nın 'Gazeteciler hakkında açılmış 2 binden fazla dava var' sözü gerçeği yansıtmıyor. Adalet Bakanlığı'nın verilerini acilen düzeltmesini, doğru verileri kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz. Ülke genelinde tahminimize göre 10 binden fazla dava var. Eğer gazetecilere yönelik 10 bine yakın dava var ise bundan çok daha fazla da soruşturma söz konusudur"
GÖP'ün araştırmasına göre cezaevinde 67 tutuklu gazeteci olduğunu hatırlatan İpekçi, "Haklarında ki yargılama sonuçlanmadan gazetecileri cezaevlerinde tutmak, Türkiye'ye yakışmıyor" dedi.
"Biz o çıkarttıkları kanunlarla Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) basın ve ifade özgürlüğünü ihlal eden maddelerinden, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) maddelerinden yargılanmaktan dolayı onur duyuyoruz."
Açılışı Nedim Şener Yapacak
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Bütün gazeteci arkadaşlarımız adına Nedim Şener buranın açılışını kendisi yapacak'' dedi.
''Bu kürsüde herkes, iktidar, muhalefet, belediyeler, saygı ölçütü içerisinde, istedikleri gibi eleştirme hakkına sahiptir. Bu eleştirilerinden dolayı umuyorum ki başlarına bir şey gelmez. Bayrağımız ve toprağımızın dışında herkes arzu ettiği düşüncelerini özgür ve mutlu bir şekilde dile getirmelidir'' (NV/EÖ)