İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin kararıyla İETT ve Özel Halk Otobüsleri ile raylı ve deniz ulaşımı ücretlerine zam yapıldı.
bianet'in konuştuğu İstanbullulular İETT'nin toplu ulaşıma yaptığı zammı protesto ederken, kurum zammın gerekçesini açıklamadı.
İETT: Yetkili kişi yok
Dünden itibaren geçerli olan yeni ücret tarifesine göre daha önce 1,30 lira olan tam AKBİL 1,50 liraya, 105 lira olan aylık tam AKBİL 110 liraya; 0,65 lira olan AKBİL ile yapılacak aktarmalarda tam 0,75 liraya yükseltildi. Değişmeyen ücretlerse indirimli AKBİL ücreti ile aylık indirimli AKBİL ücreti.
Yeni ücret tarifesine göre raylı sistemler, İDO şehir hatları vapurları ve özel deniz motorlarının 1,40 lira olan jeton ücreti 1,50 liraya, 0,90 lira olan tünel ve nostaljik tramvayda jeton ve bilet ücreti bir liraya yükseltildi.
Yeni ücret tarifesinin gerekçesini öğrenmek için aradığımız İETT Genel Müdürlüğü'ünden konuyla ilgili yanıt alamadık. Görüştüğümüz 19 kişi "İETT'de konuyla ilgili açıklama yapacak kimsenin olmadığını" söylediler.
"Kriz zamanı yapılacak iş değil"
Her gün Beyoğlu'ndan Üsküdar'a giden Ayşan Sönmez gün içinde vapur, metro ve belediye otobüsü kullanıyor. Aylık ortalama 150 lira ödüyorken zamla birlikte bu rakam 165 liraya çıkacak.
Her yıl yaz başlarında ulaşıma zam yaptığını belirten Sönmez "Sanırım hükümetin niyeti orta sınıfı da bitirmek" diyor.
Necati Kağıt ve Kaya Kırgız'ın aylık harcamaları 120 lira dolaylarındayken zamla 130 liraya yükseliyor. Gün içinde bir çok kere toplu taşıma araçlarına binmek durumunda kalan Kağıt ve Kırgız "Son aylarda tek bildiğimiz zam... zam... zam... Tepedekiler icraat yapmayı zam yapmakla karıştırdılar" diye konuşuyorlar.
Sanem İlçe diğer konuştuklarımıza göre daha "şanslı"; günde iki araç kullanıyor. Kabataş'tan motorla Üsküdar'a gidip gelen İlçe'nin aylık yol masrafı 50 ile 60 civarında. Zamla birlikte 10 liralık artış olacak: "Hadi ben görece daha şanslıyım. Fakat bir çok insan birkaç araç değiştirmek zorunda kalıyor ve bu da masrafın katlanması demek. Bu kriz ortamında yapılacak iş değildi zam ama yine yapıldı."
"İETT'yi protesto edin, bisiklete binin"
Geçen yıldan bu yana bisiklet kullandığını, mecbur kalmadıkça toplu taşıma araçlarını tercih etmediğini anlatan Muzaffer Özgüleş, "Benim yol masrafım neredeyse yok. zira her yere bisikletle gidiyorum. Gitmeye çalışıyorum" diyor.
"Zam nedeniyle İETT'yi de İBB'yi de protesto ettiğini" kaydeden Özgüleş, herkese daha ekonomik olan bisikleti kullanmayı öneriyor.
Özlem Aslan da zammı çok bulanlardan: "Ulaşımın bu kadar pahalı olması çok saçma. Kentte ulaşım kolaylaştıkça halkın bunu kullanımını zorlaştırmak için zam yapılıyor."
"Ücret artışlarının genel olarak yoksulları, özel olarak da yoksul kadınları etkilediğini söyleyen Aslan, "bu zam varoşları mahallerine hapsedecek. Kuruşun hesabını yapmak zorunda bırakılan kadınları daha da çok eve bağlayacak. Sadece ulaşım hakkı olarak değil, kadınların şehirdeki varoluşları açısından da eleştirilmesi gereken bir durum" diyor.(BÇ)