İstanbul Deniz Otobüsleri’nden (İDO) yapılan yazılı açıklamada 1 Aralık 2018 ‘den itibaren Sirkeci – Harem hattı hariç tüm iç hat seferlerinin geçici olarak durdurulduğu duyuruldu.
Buna göre seferleri sona erecek olan hatlar şöyle:
Adalar – Bostancı, Beşiktaş, Yenikapı
Bakırköy – Yenikapı, Kadıköy, Bostancı
Beşiktaş – Adalar, Bostancı
Bostancı – Adalar, Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy
Kadıköy – Bakırköy, Bostancı
Yenikapı - Kadıköy, Bostancı, Adalar
“Devlet İDO’yla rekabete girdi”
Devletin İDO ile rekabete girdiğinin ve bu durumun hiç adil olmadığının vurgulandığı açıklamada, İDO’nun son dönemde yaşadığı zorluklar şöyle sıralandı:
* İBB sözleşmeye aykırı olarak Bursa Belediyesi’ne “Bedelsiz” iskele tahsis ederek, BUDO’nun İstanbul/Bursa arasında seferleriyle haksız rekabete sebep olmuştur.
* Özelleştirme sözleşmesinde yer alan Ambarlı Liman arsasının bugüne kadar İDO’ya teslimi yapılmayarak, İDO’nun Ambarlı’dan / Yalova / Mudanya / Bandırma RO-RO Projesini hayata geçirilmesi engellenmiştir.
* Eskihisar / Topcular arasında hiçbir bedel alınmadan NEGMAR isimli şirketin yan kuruluşlarına İZMİT Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile iskele tahsis ederek çok büyük bir gelir kaybına uğratmıştır.
* Sirkeci Harem hattı İDO’nun en karlı hatlarından biri olmasına karşılık, UKOME kararı ile 3,5 ton üzeri araçların geçişi engellenmiş, söz konusu araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendirilerek çok önemli bir gelir kaybına sebebiyet verilmiştir.
* İDO’nun en önemli iskelesi olan Kabataş iskelesi Martı Projesi nedeniyle kapatılınca yolcu sayımızda yüzde 80’e yakın düşüş ortaya çıkmış ve bu zarar telafi edilememektedir.
* Çok ciddi kur ve maliyet artışları karşılığında son üç yılda yüzde 85 artışa rağmen UKOME kararları ile ancak yüzde 22 zam alınabilmiştir. Bu durum iç hatlar seferlerimizi sürdürülemez bir noktaya taşımıştır.
* Osmangazi Köprüsü ihalesi İDO ihalesinden önce yapılmıştır. TEPE+AKFEN+SOUTER+SERA 2011 yılında İDO ihalesine girmeden evvel Osmangazi Köprüsü’nün 2016’da açılacağını, geçiş fiyatının ise 2016 için 41 USD + yüzde 18 olduğunu, bu fiyatın Karayolları tarafından Osmangazi Köprüsü’nün yapımcı firmalarına garanti edildiğini Karayolları ve Otoyol A.Ş. tarafından akdedilen sözleşmeyi okuyarak bilgi sahibi olmuştur. Bu fiyatlara göre tüm araçların Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyeceği tarafımızdan öngörülerek, bu hattımızda 2016’dan itibaren önemli bir gelir kalemini fizibilitelerimize koyarak teklifimizi vermiştik. Ancak, köprünün açılması ile birlikte Bakanlar Kurulu Kararı ile yatırımcı firma OTOYOL A.Ş.’ye 2017 için 41 USD + yüzde 8 KDV x 40.000 araç parası ödenirken, araç geçiş ücretleri 70.75 TL + yüzde 8 KDV’ye düşürülmüştür.
İDO 3 gemiyi 2’şer milyon dolardan satışa çıkardı
Öte yandan Çiğdem Toker de Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde İDO’nun üç gemisini internet üzerinden satışa çıkardığını yazdı.
Oruç Reis, Kaptan Paşa, Seydi Ali Reis isimli yüksek hızlı hafif yolcu gemilerinin tanesi 2 milyon dolardan gemi alım-satım ilanlarının yayımlandığı internet sitesi www.nautisnp.com'da satışa çıkarıldığını yazan Toker, şu soruyu yöneltti:
“Üçü de TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın, İDO Genel Müdürlüğü sırasında hizmete girmiş. İDO, 2011'de özelleştirilirken mülkiyetin İBB'de kaldığı açıklanmıştı. O halde bu gemileri kim satışa çıkardı, geliri kimin olacak? sorusunu sorabiliriz.”
2011’de özelleştirilmişti
1987 yılında kurulan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren İDO için 2011’de özelleştirme ihalesi açılmıştı.
İhaleyi 861 milyon dolarlık bedelle Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubu kazanmıştı. (EKN)