Haberin Kürtçesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Fransa, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlendiği iddia edilen kimyasal silah saldırısını kınayan ve saldırının soruşturulmasını isteyen karar tasarısını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) yeniden sundu.
With US & France, UK has circulated revised draft resolution on #Syria condemning CW attack & requiring full cooperation with investigation
— Matthew Rycroft (@MatthewRycroft1) 11 Nisan 2017
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık, ABD ve Fransa'nın İdlib'deki saldırıyı kınayan ve saldırının soruşturulmasını isteyen “revize edilmiş” BMGK karar tasarısını üyelere yeniden dağıttıklarını yazdı.
Rycroft, “Suriye'de sürdürülebilir barışı sağlayacak siyasi sürecin başlatılması için” BMGK'nın bütün üyelerine bu tasarısıyı desteklemeleri çağrısında bulundu.
Rusya ilk kınama tasarısını reddetti
İdlib kentinde yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından BMGK'ya üç karar tasarısı sunulmuştu.
Suriye rejiminin İdlib kentinde düzenlediği kimyasal saldırıyı kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını talep eden ilk tasarıyı ABD, İngiltere ve Fransa sunmuş, bu karar tasarısını “kabul edilemez” olarak nitelendiren Rusya ise BMGK'ya saldırıya ilişkin kınama yerine “derin endişe” ifadesi kullanılan kendi hazırladığı tasarıyı getirmişti.
Üçüncü bir tasarı ise Rusya ve BMGK’nın diğer üyeleri arasındaki anlaşmazlığı gidermek için BMGK'nın daimi üyeleri dışındaki 10 ülke tarafından konseye sunuldu.
Üye ülkeler BMGK'ya sunulan üç ayrı karar tasarısı üzerinde uzlaşamadı ve oylama ertelendi.
Ne olmuştu?
İdlib’de 4 Nisan’da kimyasal gazla yapıldığı iddia edilen saldırıda yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı Suriye hükümetinin düzenlediği ileri sürüldü.
Rusya ve Suriye ise saldırı düzenledikleri iddiasını reddetti.
7 Nisan’da ise ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusunun Suriye'ye füzeyle saldırdığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “kimyasal saldırının sarin gazı ile yapıldığını” açıkladı. Gaza maruz kalanlardan kan ve idrar numunesi alındığını ifade eden Akdağ, “İdlib'deki kimyasal harp maddesi kullanımı sonucunda maruziyete uğrayan kurbanlardan alınan kan ve idrar numuneleri sonucunda, sarin gazının metoboliti olan izopropil metil fosfonik asit tespit edilmiştir” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin başkenti Şam kırsalında provokasyon hazırlığına dair duyum aldıklarını açıkladı, önceki saldırıyı da “provokasyon” olarak niteledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da “Yeni kimyasal saldırılar olması durumunda yeni operasyonlara karar verebiliriz” açıklamasını yaptı. (AS)