Uluslararası belgesel festivali IDFA'nın ödülleri 23 Kasım gecesi yapılan törenle açıklandı. Bu sene 29. kez düzenlenen prestijli etkinlikte ödüller, savaşa, şiddete, adaletsizliğe karşı bir duruş sergileyen filmlere verildi.
Uzun metrajlı belgeseller klasmanında ödülü Saklanacak Yer Yok (Nowhere To Hide) adlı Norveç, İsveç ortak yapımı film aldı. Yönetmenliğini Zaradasht Ahmed'in yaptığı eserde, 2011 yılında ABD silahlı kuvvetleri Irak'tan çekildikten sonra beklenenin aksine, bir türlü durmayan şiddeti belgeleniyor.
Nori Sharif adlı sağlık çalışanı savaş kurbanlarını belgelemeye çalışırken, şiddetin kaynağını anlamakta zorlanıyor. Özellikle IŞİD'in coğrafyada dehşet estirmesinden sonra belgesel kendisi ve ailesi hakkında bir kaçış hikayesine dönüşüyor.
Terminal'de Ölüm
Çılgına dönmüş bir insan topluluğunun hınçlarını yaralı bir insandan almaya çalıştığı dehşet verici sahne, Terminal'de Ölüm (Death In The Terminal) filminin ana konusunu oluşturuyordu. İsrail'de yaşanan olayda saldırgan sanılan bir kişiye yapılanlar, kutuplaşmış halkın içine girdiği şiddet, düşmanlık ve öfke sarmalını ortaya çıkarırken, en başta genç bir oğlan olmak üzere bazı insanların yerde kıvranmakta olan bedeni korumaya çalışması toplumun tamamıyla çürümediğinin ispatı gibiydi. Güvenlik kameraları görüntüleri ve olaya birebir dahil olanların röportajlarıyla harmanlanmış belgesel, IDFA'nın orta metrajlı belgesel ödülüne layık görüldü.
Filmin yönetmenleri Asaf Sudry ve Tali Shemesh insanın içindeki vahşetin her an ortaya çıkabileceğini kanıtlarken önyargı, ırkçılık ve ayrımcılık konusunda seyirciyi uyarıyor, nefes kesici belgeselde insan olmanın ağır sorumluluğunu bir kez daha hatırlatıyor.
Bir güvenlik devleti haline gelmiş olmasına rağmen olaydan kısa bir süre sonra güvenlik kameraları görüntülerinin belgeselciler tarafından kullanılabiliyor olması, İsrail'de en azından bazıları için demokratik hakların bir şekilde geçerli olduğunu da gösteriyor.
Radyo Kobane
Hollanda belgeselleri klasmanında IDFA ödülü Radyo Kobane (Radio Kobanî) adlı yapıma verildi. Festivalde Yezidi Kızları (Yezidi Girls) adlı diğer bir filmi de olan yönetmen Reber Dosky geçen sene, Kobane'deki bir nişancıya eğilen belgeseliyle IDFA'da ilgi çekmişti.
IŞİD'le yaşanan savaş sonrasında, yerle bir olan memleketi Kobane'ye cesaret veren radyo yayınlarıyla Dilovan'ı tanıyoruz. Hayata azimle bağlanmanın çok önemli olduğu anlarda Dilovan röportajları, müzik yayınları ve enerji dolu sesiyle coğrafyada moral kaynağı oluyor. Tüm imkansızlıklara rağmen, bir kadın olarak haklarının gayet farkında olan kahramanımız flört etmeye, aşık olmaya ve gönlünü eğlendirmeye de vakit ayırıyor. Radyo Kobane savaşın yaralarını sarıp geleceğe ümitle bakmamızı sağlayan iyimser bir belgesel. (MT/YY)
IDFA'nın toplu sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.